Zucchiniplättar - Ojjit el kousa

Zucchiniplättar - Ojjit el kousa
Foto: Peter Carlsson
Tareq Taylor Kökets middag
Tareq Taylor Kökets middag

Zucchiniplättar - Ojjit el kousa

2

13 ingredienser

30 min

Vegetariska plättar som puffar upp fint tack vare bikarbonaten i smeten. Gott till lunch eller på buffébordet.

Ingredienser

portioner4
  • 1 grön zucchini
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 grön chilifrukt (spansk peppar)
  • 0,5 dl färsk persilja, hackad
  • 3 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, nymalen
  • 2-3 smör

Till servering

  • ris
  • matyoghurt, smaksatt med vitlök

Gör så här

  1. Skär zucchinin i mycket små bitar. Skala och riv löken. Skala och pressa vitlöksklyftan. Finhacka chilin.
  2. Blanda zucchini, lök, vitlök, chili och persilja i en skål. Tillsätt äggen och vispa ihop lätt. Häll i mjölet, lite i taget, bikarbonat, salt och peppar. Rör samman till en jämn smet.
  3. Lägg en klick smör i stekpannan och häll i cirka 1 dl smet. Forma till en jämntjock plätt. När ytan stelnat och undersidan fått fin färg är det dags att vända och steka andra sidan i någon minut.
  4. Servera med yoghurtsås och ris.