Zucchinipaj med ricotta
Zucchinipaj med ricotta
14 ingredienser
1 h + tid i kyl
Ta vara på årets skörd av zucchini och gör en fräsch paj!
Se Tove Nilsson laga receptet

Ingredienser
Deg
- 3 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 125 g smör, kallt och tärnat
- 2 msk vatten, iskallt
- 0,5 msk vitvinsvinäger
- 5 dl torkade kikärtor (bönor eller likande)
Fyllning
- 2 förp ricotta
- 2 ägg
- 1 dl parmesanost, riven
- 1 zucchini (normalstora)
- 2 msk olivolja
- 1 tsk färsk timjan
- salt
- peppar
Gör så här
Deg
- Nyp ihop mjöl, salt och smör till en smuldeg med ärtstora bitar av smör.
- Blanda vatten och vinäger. Blanda ned vätskan i smuldegen tills du får en deg som håller ihop. Arbeta inte degen, då blir den seg istället för frasig.
- Tryck ut degen till en platta, plasta och låt vila i kylen i minst 2 timmar.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Kavla ut pajdegen och klä en pajform med degen. Lägg på folie och tryck intill degen i formen. Fyll den folietäckta formen med torkade ärtor.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
- Ta ut och ta bort folie och bönor.
Fyllning
- Blanda ricotta med ägg och parmesan och hälften av timjan. Salta och peppra.
- Skiva zucchinin tunt på längden på en mandolin eller med en osthyvel. Halvera skivorna på längden.
- Fyll pajskalet med fyllningen.
- Toppa med zucchiniskivor som du lägger tätt ihop i ett snyggt mönster. Strö över timjan och ringla över olja.
- Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.
- Ta ut och servera ljummen.