Zeinas melanzane alla parmigiana

NYHET
Zeinas melanzane alla parmigiana
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Zeinas melanzane alla parmigiana

16 ingredienser

55 min

Den här auberginegratängen, inspirerad av den italienska klassikern melanzane alla parmigiana, är en smakrik rätt som kombinerar ugnsrostad aubergine, fyllig tomatsås och massor av smältande ost. Servera med en enkel grönsallad eller ett gott bröd och njut av en riktig comfort food-klassiker med smak av Italien.

Ingredienser

portioner
  • 200 g mozzarellaost, riven eller bollar som du bryter i bitar
  • ca 1 dl parmesanost, riven

Aubergine

  • 4 aubergine
  • rapsolja
  • salt

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 750 g passerade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 kruka färsk basilika
  • olja, till stekning
  • salt
  • peppar

Garnering

  • 8 körsbärstomater
  • olivolja
  • 0,5 kruka färsk basilika

Gör så här

  1. Skär aubergine i ca 0,5 cm tjocka skivor. Strö salt på skivorna och låt stå i ca 20 minuter, tills de börjar vätska sig (under tiden kan du göra tomatsåsen).
  2. Torka bort saltet ordentligt med hushållspapper.
  3. Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Lägg aubergineskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla olja över och tillaga mitt i ugnen i ca 15-20 minuter, tills de får färg.

Tomatsås

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs först löken i olja i en kastrull tills den mjuknar. Tillsätt vitlöken och fräs lite till.
  2. Tillsätt tomatpuré och stek lite till. Häll i passerad tomat. Salta och peppra. Låt såsen småkoka under lock på medelvärme i ca 20-30 minuter. Tillsätt eventuellt lite vatten om såsen känns för tjock, den ska dock inte vara allt för rinnig. Vänd i basilikan och låt puttra ytterligare någon minut.
  3. Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Bryt mozzarellan i mindre bitar om du använder mozzarellabollar.
  4. Bottna en ugnssäker form med lite tomatsås. Varva aubergine, mozzarella och riven parmesanost i formen. Avsluta med att toppa gratängen med tomatsås, mozzarella och rikligt med parmesan.
  5. Lägg halverade körsbärstomater på gratängen, ringla olivolja över och baka mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna en stund, toppa med färsk basilika.