Zeinas krämiga champinjonpasta

POPULÄRT
koket.se
Zeinas krämiga champinjonpasta
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Zeinas krämiga champinjonpasta

14 ingredienser

30 min

En krämig och lättlagad pasta med champinjoner, vitlök och grädde. En rätt som passar lika bra att laga mitt i veckan som till helgen.

Se Zeina Mourtada laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner

Champinjonsås

  • 500 g champinjoner
  • 5 dl vispgrädde (valfri fetthalt)
  • 1 schalottenlök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1,5 msk japansk soja
  • 1 tsk dijonsenap (kan uteslutas)
  • 1 kruka färsk persilja, hackad
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • 300 g pasta
  • parmesanost
  • rucolasallad (eller färsk basilika)

Gör så här

  1. Hacka champinjonerna.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka persiljan.
  3. Hetta upp en torr stekpanna (tillsätt ingen olja eller smör), fräs champinjonerna på hög värme i ca 2 minuter. De kommer att släppa ifrån sig mycket vätska och minska till mer än hälften i volym. Ta upp champinjonerna och lägg åt sidan.
  4. I samma stekpanna (tvätta ej ur) lägger du en klick smör och rör runt i pannan så den suger åt sig smakerna från champinjonerna. Tillsätt sedan lite olja och löken. Stek löken under omrörning tills den får färg.
  5. Tillsätt vitlöken och stek lite till. Häll i grädde, dijonsenap, soja, salt och svartpeppar. Koka upp under omrörning, sänk värmen, häll i champinjonerna och låt såsen puttra på medelvärme utan lock i ca 10 minuter.
  6. Koka pastan enligt anvisning på förpacknigen.
  7. Smaka av champinjonsåsen och tillsätt eventuellt mer soja.
  8. Vänd i persilja, pasta och parmesanost i såsen. Servera med rucola.