Yakitorispett med ponzudressing och ris

Yakitorispett med ponzudressing och ris
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Yakitorispett med ponzudressing och ris

25

3 steg att laga

19 ingredienser

30 m

Japanska kycklingspett med söt sojaglaze, ponzusås, fräsch sallad och nykokt ris.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 600 g kycklinglårfilé
  • grillspett, blötlagda

Sås/glaze

  • 6 msk soja
  • 6 msk mirin
  • 4 msk sake (eller torr sherry)
  • 4 msk farinsocker
  • 2 msk risvinäger
  • 3 klyfta vitlök, lätt krossade

Ponzudressing

  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk citron
  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk sesamolja
  • 0,5 msk honung, flytande

sallad

  • 1 krispsallad, skuren i munsbitar
  • 0,5 gurka, skuren i halvmånar
  • 3 tomat, solmogna, skuren i munsstora bitar
  • 2 salladslök, skivade

Servering

  • japanskt ris
  • 1 msk shichimi togarashi (eller 1 tsk chiliflakes + 2 tsk svarta sesamfrön)

Gör så här

  1. Koka ihop ingredienserna till såsen i 10-15 minuter, till den blir lite tjock. Plocka upp vitlöken och låt svalna lite.
  2. Skär kycklingen i 2x2 cm bitar. Trä på blötlagda träspett. Grilla på direkt värme ca 5 minuter per sida. Pensla med såsen 2 ggr precis innan spetten är klara.
  3. Blanda ihop ingredienserna till ponzudressingen. Lägg alla grönsakerna på ett fat och slå dressingen över. Strö över shishimi toragashi och servera salladen tillsammans med yakitorispetten samt ris.