Wontonsoppa med pak choi och sesam

POPULÄRT
koket.se
Wontonsoppa med pak choi och sesam
Foto: TV4
Jennie Walldén porträtt KM
Jennie Walldén porträtt KM

Wontonsoppa med pak choi och sesam

21 ingredienser

1 h

Riktigt smakrik soppa med wontonknyten, kinesiska dumplings, fyllda med vitkål och fläskfärs. Passar lika bra till vardags som till bjudningen.

Wontondeg finns att köpa färdig i frysdisken i välsorterade affärer. Lägg degbladen i en plastpåse i väntan på att du fyller dem för att undvika att de torkar och går sönder.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Soppbas

  • 1,5 l kycklingbuljong
  • 2 dl vatten
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 2 klyftor vitlök, tilltryckta
  • 1 cm ingefära
  • 1 tsk vitpeppar, nymalen

Fyllda wontons

  • 1 förp wontonplattor, tinade
  • 2 dl vitkål, finhackad
  • 300 g fläskfärs
  • 3 salladslökar, tunt skivade
  • 2,5 msk japansk soja
  • 2 tsk ingefära, riven
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk fisksås

Att lägga i soppan

  • 2 pak choi
  • 3 salladslökar, tunt skivade
  • 1 msk sesamfrön, rostade (gärna både svarta och vita)
  • 1-2 msk chiliolja

Gör så här

  1. Börja med att smaksätta buljongen. Koka upp kycklingbuljongen. Tillsätt 3 dl vatten, soja, sesamolja, vitpeppar, vitlök och ingefära. Låt få ett uppkok och smaka av. Plocka bort vitlök och ingefära. Sätt på lock och dra av från värmen medan du gör wontons.
  2. Skär pak choi i tjocka längder. Lägg åt sidan.
  3. Rör samman smaksättningen av wontonfyllningen genom att blanda soja, ingefära, vitlök, sesamolja, farinsocker och fisksås.
  4. Häll smaksättningen över färsen. Tillsätt finhackad kål samt skivad salladslök och blanda väl.
  5. Fyll varje wontonplatta med drygt en tesked fyllning. Fukta kanterna och vik ihop kanterna mot varandra så det bildas en trekant. Fukta fingrarna och vik ändarna på trekanterna mot mitten och ”lås” dem som små paket.
  6. Koka upp buljongen igen och lägg i 10-15 wontons åt gången. Låt dem flyta upp och koka ytterligare 1 minut. Lägg dem därefter i djupa serveringsskålar. Upprepa proceduren med resterande wontons. När alla wontons är kokta läggs pak choi i det kokande vattnet i 1 minut.
  7. Toppa skålarna med pak choi och häll över buljongen. Strö över salladslök och sesamfrön. De som vill ha lite hetta ringlar över lite chiliolja. Servera genast!