• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Wontons med hemgjord chiliolja

10 röster
1 h
4
Wontons med hemgjord chiliolja
1 h
4
4 portioner

Du behöver

Wonton

  • 40 wontonblad
  • 350 g fläskfärs
  • 3 salladslökar (eller 8 cm purjolök))
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 4 cm färsk ingefära, riven
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk vatten
  • 1 ägg
  • 4 msk japansk soja
  • 2 msk svart risvinäger (eller balsamvinäger om man inte hittar)
  • 1 msk strösocker

Chiliolja

  • 1 dl gochugaru (koreanska chiliflakes, om du ej har ta 50/50 milt paprikapulver och vanliga chiliflakes)
  • 1 msk five spice
  • 3 msk vita sesamfrön
  • 2 tsk sichuanpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 2 stjärnanis
  • 3 klyfta vitlök, rivna
  • 2 tsk ingefära, riven
  • 4 dl neutral matolja

Till servering

  • 4 port ris, kokt
  • 1-2 pak choi
  • 2 salladslökar

Gör så här

  1. Chiliolja
    Börja med chilioljan, gärna dagen före. Mortla sichuanpepparn. Lägg alla kryddor i en kastrull.
  2. Hetta upp oljan till 180 grader. Häll oljan över kryddorna. Blanda försiktigt. Låt svalna, plocka sen bort lagerblad och stjärnanis.
  3. Ta 5 msk chiliolja och blanda med soja, risvinäger samt strösocker. Ställ åt sidan.
  4. Wontons
    Blanda ihop fläskfärs, salladslök,, vitlök, ingefära, peppar, majsstärkelse, soja, vatten och ägg.
  5. Lägg ut några wontonblad på torrt underlag, lägg i ca 1.5 tsk fyllning i varje. Stryk lite vatten längs med degkanterna. Vik ihop och förslut. Se klippet för att se hur Jennie gör.
  6. Koka ca 8-10 wontons i taget i en stor kastrull, ca 3 minuter. Lyft upp och fortsätt koka alla wontons.
  7. Dela pak choi i stora munsbitar och koka 1 minut i kastrullen du kokat wontons i. Strimla salladslöken.
  8. Lägg upp wontons och pak choi. Strö över salladslök och ringla över chilioljedressingen. Servera genast med nykokt ris.
28 september 2019