Whiskykyckling med hasselbackspotatis

Foto: Tv4
Whiskykyckling med hasselbackspotatis
14 ingredienser
1 h 30 m
Whiskykyckling med hasselbackspotatis, ugnsrostade oliver och varma små tomater.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Kyckling
- 4 kycklingfiléer
- smör
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Whiskysåsen
- 5 dl grädde
- 0,5-1 dl whisky
- 0,5-1 dl soja
- messmör
Hasselbackspotatis
- 8 potatisar
- ca 5 msk smör (eller flytande margarin)
- salt
- ev ströbröd
Tillbehör
- oliver (gröna och svarta)
- tomat (på kvist)
Gör så här
Kyckling och whiskysås
- Stek kycklingfiléerna så att de får en fin gyllenbrun yta. Lägg sedan filéerna i en smord ugnsform.
- Häll grädde, whisky och soja i stekpannan och koka upp. Klicka ner lite messmör efter smak i såsen. Häll över såsen på kycklingfiléerna.
- Gratinera i nedre delen av ugnen 25–35 minuter beroende på filéernas storlek (150-175 grader).
Tillbehör
- Ugnsrosta oliverna på en plåt i 175 grader i ca 1 timma. Det går bra att göra i förväg.
- Lägg tomaterna i en ugnsform. Låt de gå med kycklingen de sista 10 minuterna.
Hasselbackspotatis
- Skala potatisen och skär dem i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen med den skivade sidan uppåt i en ugnsform. Pensla dem med smöret och salta lite på dem. Stek dem i mitten på ugnen tills de fått färg ca 45 minuter. Pensla dem med smöret ett par gånger under stekningen och strö ev över lite ströbröd mot slutet.