Whiskygravad rotselleri

koket.se
Whiskygravad rotselleri Susanna Blåvarg
Foto: Susanna Blåvarg
Malin Landqvist - porträtt
Malin Landqvist - porträtt

Whiskygravad rotselleri

12 ingredienser

Här vill man gärna skära upp rotsellerin så där riktigt lövtunt. Det går lättast på mandolin, men prova annars med en klassisk laxkniv. Rotsellerin smakar även suveränt tillsammans med brynt smör, rostade hasselnötter och pepparrot.

Se Malin Landqvist laga receptet

logo

Ingredienser

portioner bufféportioner
  • 1 rotselleri (à ca 1 kg)
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk senapsfrö, stötta
  • 0,5 tsk salt

Gravning

  • 3 msk whisky, gärna rökig
  • 1 citron, saft och skal (ekologisk)
  • 2 krm malen gurkmeja
  • 2 tsk fänkålsfrö, stötta
  • 1 dl färsk dill, finhackad
  • 1 msk salt
  • 2 msk rörsocker (eller strösocker)
  • 0,5 msk citronpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Skala rotsellerin. Gnid in den med olja, stött senapsfrö och salt. Lägg på en plåt och tillaga i nedre delen av ugnen i 1 ½–2 timmar till 90–92 grader innertemperatur.
  2. Rör ihop gravningsingredienserna.
  3. Gnid in rotsellerin med blandningen och låt grava i plastpåse i kylen i 2 dygn. Vänd den flera gånger. Skrapa bort överflödig dill. Skiva lövtunt och servera med hovmästarsås