Helstekt fläskfilé i senapsgräddsås

Helstekt fläskfilé i senapsgräddsås
Foto: Matton

Helstekt fläskfilé i senapsgräddsås

Av: Werner Vögeli

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

Helstekt fläskfilé i senapsgräddsås är enkel festmat! Helstekt fläskfilé blir saftigt och den goda gräddsåsen är pricken över i!

Ingredienser

portioner

Helstekt fläskfilé i senapsgräddsås

  • 500 g fläskfilé
  • 0,5 msk vetemjöl, till att mjöla in filéerna
  • 50 g smör
  • 3 msk schalottenlök, finhackad
  • 2 msk persilja, hackad
  • 1 tsk svensk senap
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl vitt vin
  • 1,5 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

Helstekt fläskfilé i senapsgräddsås

  1. Använd en stekpanna eller plateau, minst 20 cm i diameter, med lock.
  2. Smält 30 g smör i pannan.
  3. Salta fläskfilén med 1 tsk salt och vrid några varv vitpeppar från kvarn över dem. Mjöla dem lätt.
  4. Lägg filéerna i pannan precis när smöret börjar ta färg.
  5. Stek dem runt om i ca 20 min i lagom stark värme på spisen (eller i ugn, 220 grader). Ös dem ofta.
  6. Tag upp fläskfiléerna och lägg dem på ett fat. Håll dem varma.
  7. Lägg 20 g smör i samma stekpanna och stek den finhackade schalottenlöken på svag värme ca 2 min under omrörning med en träslev eller liknande. Tillsätt därefter 2 msk hackad persilja och till sist senapen.
  8. Tillsätt vitt vin och låt det hela få ett uppkok. På så sätt får man med alla smakämnena. Häll även i vispgrädden och låt sjuda i ca 2 min. Smaka av senapssåsen och tillsätt ev mer salt och peppar.
  9. Skiva upp helstekt fläskfilé och fördela senapsgräddsås över dem.