Wagyubiff med tryffelpuré och rödvinssås

Foto: TV4
Wagyubiff med tryffelpuré och rödvinssås
25 ingredienser
3 h
En riktig lyxmiddag med wagyu, mustig rödvinsås och en potatispuré på jordärtskocka, mandelpotatis och riven tryffel.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Wagyu
- 8 cm wagyu
- flingsalt
- svartpeppar
- 3 msk smör
- olja
Rödvinssås
- 2 msk smör
- 1 schalottenlök
- 1 krm svartpeppar, nymalen
- 4 dl vatten
- 1 msk kinesisk soja
- 3 dl oxsvansfond
- 1 msk svartvinbärsgelé
- 3 dl rött vin
- 1 lagerblad
- 1 krm färsk muskotnöt, riven
- 1 msk arrowrot
Tryffelpuré
- 125 g jordärtskocka
- 175 g mandelpotatis
- grädde
- smör
- tryffel, riven
- salt
- peppar
Servering
- morötter, gula och orangea
- små broccoli
Gör så här
Wagyu
- Låt Wagyun vila rumstempererat i vakuumförpackning, ca 3 timmar innan tillagning.
- 30 minuter innan det är dags att fräsa köttet så gnid in köttet rikligt med nymalen svartpeppar och flingsalt.
- Stek sedan på hög värme i en gjutjärnspanna med en stor klick smör och en skvätt olja i 2 minuter på vardera sida.
Rödvinssås
- Börja med att finhacka löken, mala peppar och hälla upp alla ingredienser i mindre skålar för att underlätta tillagningen. Smält och fräs sedan smör, lök och peppar i en kastrull. När färgen på löken precis blivit gyllenbrun så tillsätt vatten, vin, fond, soja, nymald muskotnöt, lagerblad och svartvinbärsgelén.
- Rör om såsen och låt koka upp innan du tillsätter Arrowrot under en sil för att det inte ska gryna sig. Reducera ned såsen i ca 10-15 minuter och vispa. Tillslut i med en sista matsked smör. Smaka av med salt och peppar.
Tryffelpuré
- Börja med att skala och tärna jordärtskocka och potatis i mindre bitar.
- Koka först potatisen i lättsaltat vatten i cirka 5 minuter innan du tillsätter jordärtskockan, när konsistensen har blivit mjuk så är det dags att hälla av vattnet.
- Elvispa potatisen och jordärtskockan tillsammans med grädde och smör i en kastrull på låg värme. Tillsätt sedan rikligt med tryffel, salt och peppar och rör om.
Servering
- Skala primörerna och fräs dem i smör och ställ dem sedan i ungen på 125 grader tills det är dags för servering.