Vridna baguetter
Vridna baguetter
4 ingredienser
1 h + jästid
Det här enkla receptet ger dig 3 vackert vridna baguetter, perfekta att servera som tillbehör till maten eller precis som dem är med goda pålägg.
Tips! Här kommer 4 tips att tänka på när du bakar brödet:
- Degen ska vara klibbig.
- Mjöla underlaget rikligt.
- Mjöla dina händer rikligt.
- Hantera den färdigjästa degen så lite som möjligt när du formar den.
Ingredienser
- 8 dl vetemjöl
- 1,5 tsk salt
- 1 tsk torrjäst
- 4 dl vatten, kallt
Gör så här
- Blanda de torra ingredienserna i en stor skål med en sked eller träslev. Tillsätt vatten och blanda väl. Degen ska bli klibbig.
- Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12–18 timmar.
- Sätt ugnen på 225 grader, vanlig ugnsvärme.
- Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ på bakbordet, mjöla pappret rikligt.
- Ta upp en tredjedel av degen åt gången på bakplåtspappret. Mjöla ytan rikligt och börja tvina och dra i ändarna, forma till en baguette. Upprepa samma procedur med resterande deg, du får 3 stycken baguetter på ca 25 cm.
- Låt dem jäsa under en kökshandduk i 15 minuter.
- Grädda baguetterna mitten av ugnen ca 20–25 minuter (beroende på ugn och hur välgräddad skorpa du vill ha).
- Ta ut plåten ur ugnen, lyft upp baguetterna med bakplåtspapper och lägg på galler. Vill du ha mjukare skorpa, täck med en handduk. Låt baguetterna kallna innan du skär upp dem i skivor.