Vridna baguetter

POPULÄRT
Vridna baguetter
Foto: Simona Muntean
Simona Muntean
Simona Muntean

Vridna baguetter

4 ingredienser

1 h + jästid

Det här enkla receptet ger dig 3 vackert vridna baguetter, perfekta att servera som tillbehör till maten eller precis som dem är med goda pålägg.

Tips! Här kommer 4 tips att tänka på när du bakar brödet:

  • Degen ska vara klibbig.
  • Mjöla underlaget rikligt.
  • Mjöla dina händer rikligt.
  • Hantera den färdigjästa degen så lite som möjligt när du formar den.

Ingredienser

portioner stycken
  • 8 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk torrjäst
  • 4 dl vatten, kallt

Gör så här

  1. Blanda de torra ingredienserna i en stor skål med en sked eller träslev. Tillsätt vatten och blanda väl. Degen ska bli klibbig.
  2. Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12–18 timmar.
  3. Sätt ugnen på 225 grader, vanlig ugnsvärme.
  4. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ på bakbordet, mjöla pappret rikligt.
  5. Ta upp en tredjedel av degen åt gången på bakplåtspappret. Mjöla ytan rikligt och börja tvina och dra i ändarna, forma till en baguette. Upprepa samma procedur med resterande deg, du får 3 stycken baguetter på ca 25 cm.
  6. Låt dem jäsa under en kökshandduk i 15 minuter.
  7. Grädda baguetterna mitten av ugnen ca 20–25 minuter (beroende på ugn och hur välgräddad skorpa du vill ha).
  8. Ta ut plåten ur ugnen, lyft upp baguetterna med bakplåtspapper och lägg på galler. Vill du ha mjukare skorpa, täck med en handduk. Låt baguetterna kallna innan du skär upp dem i skivor.