Vörtscones, Leilas recept

Vörtscones, Leilas recept
Foto: Stephanie Bjelkstam
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Vörtscones, Leilas recept

14 ingredienser

Jag tycker det är godast att äta mina scones när de är nybakade med smör och ost. /Leila

Leilas scones med vörtkryddor, julmust och porter passar perfekt till julfirandet. Så enkla att göra dessutom!

Ingredienser

portioner6 - 8 scones
  • 7,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 dl rörsocker
  • 3 msk vörtkrydda
  • 125 g smör, kallt
  • 1 ägg (ekologiskt)
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl porter (öl)
  • 0,5 dl julmust
  • 1 dl russin
  • ägg, till pensling

Topping

  • mandelspån
  • rörsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver, råsocker och vörtkryddor i en bunke.
  3. Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.
  4. Vispa samman ägg, mjölk, porter och julmust. Blanda vätskan, de torra ingredienserna och russin till en deg.
  5. Platta ut degen till en längd, cirka 3 cm tjock, på mjölat bakbord och skär den i trekantiga bitar eller stansa ut ringar.
  6. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån och råsocker. Grädda sconesen gyllene i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter.