Vol au vent à la Reine

Vol au vent à la Reine
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Vol au vent à la Reine

13 ingredienser

À la Reine betyder på drottningens vis. Rätten kan förberedas och värmas strax före servering. Vol au vent serveras som förrätt. Du som har bråttom kan använda färdiga krustader.

Ingredienser

portioner
  • 2 smördegsplattor
  • 1 ägg, till pensling
  • 150 g kycklingbröst
  • 3 dl hönsbuljong
  • 150 g kalvbräss
  • 150 g champinjoner, skivad
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • beurre manié (1 msk smör blandat med 1 msk vetemjöl)
  • haricots verts

Gör så här

  1. Smördegsformar: Värm ugnen till 180°. Lägg smördegen på bakplåtspapper på en plåt. Dela smördegsplattorna tvärs över. Rista med vass kniv en fyrkant 1/2 cm från kanten. Den inre fyrkanten ska bilda ett lock efter gräddning. Vispa upp ägget i en kopp. Pensla med ägg. Grädda ca 20 minuter eller tills smör-degen rest sig, fått fin färg och är genomgräddad.
  2. Fyllning: Knåda ihop smör och mjöl till en pastaredning, beurre manié. Skär kycklingköttet i tärningar och koka 3 minuter i buljong. Skölj brässen i kallt vatten. Koka 4 minuter i saltat vatten. Rensa bort senor och ådror. Skär brässen i små tärningar. Skiva champinjonerna. Fräs i smör. Häll över grädde, koka upp och smaksätt med salt och peppar. Red med lite beurre manié. Späd med vin och lite buljong från kycklingkoket. Lägg bräss och kyckling i stuvningen. Koka haricots verts mjuka i lättsaltat vatten. Hit kan rätten förberedas.
  3. Värm smördegsformarna i 2 minuter i 275° ugn. Lossa locken. Lägg haricots verts i bottnen. Fördela stuvningen i smördegsfyrkanterna, lägg på locken och garnera med färska örter. Servera genast.