Vitlöksrostad spetskål med örtig smörsås och hasselnötter
Vitlöksrostad spetskål med örtig smörsås och hasselnötter
14 ingredienser
Ett ljuvligt gott recept på spetskål serverad med en len smörsås och rostade hasselnötter. En restaurangrätt hemma i ditt eget köket!
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
- 1-2 spetskål (beroende på storlek)
- 1 dl olivolja
- 1 klyfta vitlök
- 0,5 kruka färsk persilja, finhackad
- 0,5 citron, finrivet skal
Örtig smörsås
- 1 bananschalottenlök
- 1 dl vitt vin
- 1 msk vitvinsvinäger
- 5 vitpepparkorn
- 150 g smör
- 0,5 dl vispgrädde
- 0,5 dl blandade örter, hackade (t ex gräslök, körvel, persilja)
Topping
- hasselnötter, rostade och grovt hackade
- färsk körvel
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Skär spetskålen i fyra klyftor. Lägg dem på en plåt.
- Blanda ihop olja, riven vitlök, hackad persilja och rivet citronskal.
- Ringla oljan över spetskålen. Salta och peppra. Låt bakas i ugnen ca 20-30 minuter tills spetskålen mjuknat och rostats.
Örtig smörsås
- Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg i en kastrull tillsammans med vitt vin, vitvinsvinäger och hela vitpepparkorn.
- Koka ned till hälften och sila sedan bort lök och pepparkorn.
- Hetta upp reduceringen på plattan och ha i klickar av smör i omgångar under konstant vispning. Låt det hela tiden småbubbla.
- Tillsätt grädde, finhackade örter och salt.
Servering
- Lägg upp den rostade spetskålen på tallrikar, häll på den goda såsen och toppa med grovt hackade rostade hasselnötter. Garnera med körvel.