Vit sparris med champagnesås och fylld champinjon

koket.se
Vit sparris med champagnesås och fylld champinjon

Vit sparris med champagnesås och fylld champinjon

Av: Jimmi Eriksson

Från: Nyhetsmorgon

34 ingredienser

1 h

Vit sparris med champagnesås smaksatt med brynt smör samt champinjon fylld med murkla och miso kommer blir en riktig fullpoängare till helgens middag!

Se Jimmi Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Vit sparris

  • 4 vita sparrisar
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 förp shimejsvamp
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • ärtor, kokta
  • ramslök

Fylld champinjon

  • 4 skogschampinjoner
  • 20 g murkla
  • 1 silverlök
  • salt
  • peppar
  • rödvinsvinäger
  • smör

Miso majonnäs

  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vit misopasta
  • vinäger
  • salt
  • 3-4 dl rapsolja

Pankokrust

  • 6 msk pankoströbröd
  • smör, brynt

Champagnesås

  • 1 fänkål
  • 1 schalottenlök
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • rapsolja (till stekning)
  • 3 dl champagne
  • maizenaredning
  • 2 dl grädde
  • salt
  • vinäger
  • smör, brynt

Gör så här

Vit sparris

  1. Skala sparrisen och strö på salt och socker. Låt grava i 1 timme.
  2. Ånga sparrisen sedan i 4 minuter.
  3. Dela svampen och lägg i en bytta. Koka upp ättika, socker, vatten och låt svalna något. Häll lagen över svampen och låt helst dra i någon timme.
  4. Skär ner svampen i mindre bitar och blanda upp med ärtor samt strimlad ramslök. Lägg blandningen runt champinjonen (se recept nedan) vid servering.

Fylld champinjon

  1. Gröp ur champinjonerna och hacka det urgröpta innanmätet tillsammans med murkla och lök.
  2. Stek den hackade svampblandningen och smaka av med salt, peppar och vinäger.
  3. Fyll champinjonerna med blandningen.
  4. Bryn smör i stekpanna och lägg i de fyllda svamparna. Ös svamparna med smöret lite snabbt och lägg sedan på tallriken.

Miso majonnäs

  1. Lägg ägg, dijonsenap, miso, lite vinäger och salt i en behållare.
  2. Mixa i rapsoljan till en fast majonnäs.
  3. Lägg i mitten av tallriken och toppa med lite pankokrust (se recept nedan).

Pankokrust

  1. Rosta panko gyllene på 160 grader. Smaka av med brynt smör.

Champagnesås

  1. Skär ner grönsakerna och sautera i rapsolja. Slå på champagne och reducera till hälften.
  2. Red av med lite maizena så det blir lite simmigare, tillsätt grädden och koka ihop.
  3. Smaksätt med salt, vinäger och brynt smör.