Vit kladdkaka med hallon och havresmul

POPULÄRT
koket.se
vit kladdkaka med hallon och havresmul
Foto: TV4
camilla hamid profilbild NY
camilla hamid profilbild NY

Vit kladdkaka med hallon och havresmul

17 ingredienser

45 min

Camilla Hamid kombinerar två olika bakverk och skapar en ny, helt magisk kreation. Vit kladdkaka och hallonpaj blir tillsammans dessa vita hallonpajskladdkakor i portionsformat. Perfekt till födelsedag och fika.

Ingredienser

portioner stycken

Kladdkaka

  • 200 g smör
  • 200 g vit choklad
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g färska hallon (eller frysta)

Havresmul

  • 50 g smör, mjukt och rumsvarmt
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 dl havregryn
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 tsk vaniljsocker

Garnering

  • vispgrädde
  • färska hallon
  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fördela muffinsformar i en muffinsplåt. 

  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen och hacka ner den vita chokladen i smöret. Rör om tills chokladen smält helt och hållet.
  3. Ha ner socker, vaniljsocker och salt och sedan ett ägg i taget. Tillsätt mjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet. 

  4. Fördela smeten i formarna (förslagsvis med en glasskopa för att undvika kladd) och toppa med hallon. Dessa kommer sjunka något under gräddning. 

  5. Grädda kladdkakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter medan du gör havresmulet. Detta för att havresmulet ska hålla sig på själva kladdkakorna och inte sjunka ner i smeten. 

  6. Havresmul
    I en annan bunke nyper du ihop alla ingredienserna till smulet.
  7. Strö smulet över kladdkakorna och grädda dem i mitten av ugnen i ytterligare 10 minuter. De ska vara gräddade i kanterna med vobbliga i mitten. 

  8. Låt kladdkakorna svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med grädde, garnerar med färska hallon och citronmeliss.