Vit kladdkaka med hallon och havresmul

vit kladdkaka med hallon och havresmul
Foto: TV4
camilla hamid profilbild NY
camilla hamid profilbild NY

Vit kladdkaka med hallon och havresmul

7

17 ingredienser

45 min

Camilla Hamid kombinerar två olika bakverk och skapar en ny, helt magisk kreation. Vit kladdkaka och hallonpaj blir tillsammans dessa vita hallonpajskladdkakor i portionsformat. Perfekt till födelsedag och fika.

Ingredienser

portioner12 stycken

Kladdkaka

  • 200 g smör
  • 200 g vit choklad
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g färska hallon (eller frysta)

Havresmul

  • 50 g smör, mjukt och rumsvarmt
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 dl havregryn
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 tsk vaniljsocker

Garnering

  • vispgrädde
  • färska hallon
  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fördela muffinsformar i en muffinsplåt. 

  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen och hacka ner den vita chokladen i smöret. Rör om tills chokladen smält helt och hållet.
  3. Ha ner socker, vaniljsocker och salt och sedan ett ägg i taget. Tillsätt mjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet. 

  4. Fördela smeten i formarna (förslagsvis med en glasskopa för att undvika kladd) och toppa med hallon. Dessa kommer sjunka något under gräddning. 

  5. Grädda kladdkakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter medan du gör havresmulet. Detta för att havresmulet ska hålla sig på själva kladdkakorna och inte sjunka ner i smeten. 

  6. Havresmul
    I en annan bunke nyper du ihop alla ingredienserna till smulet.
  7. Strö smulet över kladdkakorna och grädda dem i mitten av ugnen i ytterligare 10 minuter. De ska vara gräddade i kanterna med vobbliga i mitten. 

  8. Låt kladdkakorna svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med grädde, garnerar med färska hallon och citronmeliss.