Vit fisk med brynt smör

Vit fisk med brynt smör
Foto: Tv4
Donal Skehan
Donal Skehan

Vit fisk med brynt smör

14 ingredienser

50 m

Den klassiska kombinationen där vit fisk får sällskap av brynt smör, syra från citronsaft och salt kapris är inte av denna värld. Rätten tar lite tid i ugnen men egentligen kräver hela receptet minimal ansträngning. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 4.

Ingredienser

portioner
  • 800 g delikatesspotatis
  • 2 msk havssalt
  • 1 kg marulk, med skinn (eller annan fast vit fisk)
  • 300 g körsbärstomater
  • 3 klyftor vitlök, pressade
  • 60 g smör
  • 1 msk olivolja
  • 300 g bladgrönsaker, strimlad
  • 0,5 citron, saften
  • 2 msk kapris
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 40 g mandelspån, rostade
  • havssalt
  • malen svartpeppar

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader (180 grader varmluft).
  2. Lägg potatisen i en stor kastrull med saltat vatten, det ska precis täcka. Koka upp och låt puttra försiktigt utan lock. Rör om då och då tills potatisen är klar och täckt av ett tunt lager salt och allt vatten har avdunstat. Det tar cirka 30–35 minuter.
  3. Lägg under tiden fisken i en ugnssäker form och strö ut tomater och vitlök runt om. Klicka ut smöret, ringla över 1 msk av olivoljan och krydda väl. Rosta i ugnen i 20–25 minuter tills fisken precis är genomstekt.
  4. Tillaga grönsakerna med lite olja i en panna på hög värme med lock. Tillsätt en skvätt vatten och koka tills de är mjuka. Ta sedan bort från värmen.
  5. Stek smör i stekpannan tills det skummar och doftar nötigt. Vispa sedan i citronsaft, kapris och vinäger.
  6. Ringla det brynta smöret på fisken. Strö sedan över mandelspån och servera med potatisen och grönsakerna.