Vit chokladkräm med marinerade jordgubbar

Foto: Tv4
Vit chokladkräm med marinerade jordgubbar
12 ingredienser
30 m
Vit chokladkräm med marinerade jordgubbar och mandelkross är en festlig dessert.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Vit chokladkräm
- 200 g vit bakchoklad
- 3 dl grädde
- 4 dl matyoghurt
Marinerade jordgubbar
- 1 l jordgubbar
- 0,5 msk strösocker
- 1 msk citronsaft
- 0,5 msk citronskal, rivet
Mormors mandelkross
- 50 g smör
- 0,5 dl strösocker
- 1 msk vetemjöl
- 2 msk mjölk
- 1,5 dl sötmandel, krossad
Gör så här
Vit chokladkräm
- Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en bunke.
- Koka upp grädden i en kastrull och häll sedan över chokladen. Låt svalna något. Veva ner matyoghurten.
- Häll sedan upp smeten i dessertglas och ställ in i kylen. Låt stå ca 1 timme.
Marinerade jordgubbar
- Rensa jordgubbarna och skär dem i mindre bitar.
- Lägg bitarna i en bunke och tillsätt socker, citronsaft och rivet skal från citronen.
Mormors mandelkross
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda alla ingredienser utom mandel i en kastrull och låt det smälta ihop på svag värme. Koka inte smeten.
- Tillsätt mandeln.
- Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter tills kakan har fått fin färg.
- Låt den svalna tills den stelnat.
- Krossa kakan med hjälp av bakplåtspappret.