Vit chokladcheesecake med daim på kladdkakebotten
Vit chokladcheesecake med daim på kladdkakebotten
14 ingredienser
1 h + tid i kyl
"En makalöst god tårta som går hem i alla åldrar. Chokladen gör att tårtan blir rätt mäktig, så den räcker till många. Tårtan kan förberedas 1-2 dagar innan den ska serveras. Kan göras både med och utan gluten. Kladdkakan rörs enkelt ihop direkt i kastrullen." /Annelie Andersson
Se Annelie Andersson laga receptet

Ingredienser
Kladdkaka
- 150 g smör
- 100 g choklad, 60-70%
- 215 g strösocker [2,5 dl]
- 40 g kakao [1 dl]
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,25 tsk salt
- 3 ägg
- 60 g vetemjöl [1 dl]
Vit chokladcheesecake med daim
- 250 g mascarpone
- 200 g färskost (Philadelphia)
- 300 g vit bakchoklad
- 250 g vispgrädde, kylskåpskall [2,5 dl]
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 förp daimchoklad, hackad [à 56]
Gör så här
Kladdkaka
- Värm ugnen till 175 grader.
- Smöra och mjöla en form med löstagbar kant eller spänn fast ett bakplåtspapper i botten och klipp bort överflödigt papper runtom.
- Smält smöret i en stor kastrull. Lyft av från värmen och låt svalna.
- Bryt chokladen i bitar och rör ner i smöret så att bitarna smälter.
- Blanda socker med kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i kastrullen.
- Vispa in ett ägg i taget.
- Vänd till sist ner mjölet och blanda till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20–25 minuter. Kakan ska vara lite lös i mitten.
- Låt kakan kallna helt. Ställ den gärna i kylskåpet ett par timmar innan du täcker med cheesecakesmeten.
Vit chokladcheesecake med daim
- Ta fram färskostarna en stund innan de ska användas.
- Hacka och smält chokladen över vattenbad. Häll vatten i botten av en kastrull och koka upp. Hacka under tiden chokladen grovt och lägg i en stor skål som placeras ovanpå kastrullen utan att röra vid vattnet. Vit choklad är känsligt, så värm på låg–medelvärme och låt det ta tid.
- När chokladen smält så lyft av skålen (tänk på att det är varm ånga) och ställ åt sidan för att svalna helt.
- Vispa båda färskostarna med grädden tills det tjocknar och blir krämigt.
- Rör ner vaniljen och den smälta vita chokladen under vispning på låg fart. Vänd till sist ner den hackade daimen med en slickepott.
- Bred ut smeten på den kalla botten. Jämna till och slå formen försiktigt i bänken ett par gånger så att luftbubblorna försvinner.
- Låt stå i kylen i minst 5–6 timmar, allra helst över natten så att den sätter sig ordentligt.
- Ställ fram kakan en stund innan servering.
- Dekorera med färska bär samt pudrad kakao eller lite extra hackad daim över.
Ersätt vetemjölet med 50 g (1 dl) rismjöl eller durramjöl om du önskar glutenfri tårta.