Pinot noir vinstock

Visste du detta om Pinot noir?

Pinot noir är en av världens mest omtyckta druvor. Druvan odlas över hela världen. Från USA i väst till Europa, bort till Australien och Nya Zeeland på andra sidan jorden. Här är 10 fakta om druvan Pinot noir och 8 populära vinttips!

Pinot noir vinstock

 1. Pinot noir är en känslig och svårodlad, blå druva med tunt skal. Den trivs i svalare klimat men inte så svalt att den inte mognar. Växer den på en för varm plats förlorar den sin speciella elegans och får en helt annan smak och arom. I ett för vamt läge vissnar den och dör.

 2. Smaken på Pinot noir-viner skiljer sig åt en del beroende på var i världen den odlas. I Kalifornien och Oregon i USA är förutsättningarna fina för Pinot Noir. Den amerikanska pinot noiren har nästan kryddiga toner och aromer av mörka körsbär och plommon.

 3. Pinot noir som odlas i Tyskland går under namnet spätburgunder och i Österrike kallas den blauer burgunder.

 4. Bourgogne i Frankrike är världskända för sina Pinot noir-viner. Dessa viner bjuder oftast på en bred palett. Du hittar allt från lätta, friska viner med aromer som örter och röda vinbär. Men också mer komplexa, kryddiga viner med toner av fat, mörka körsbär och exotiska kryddor.
  Pinot noir vinglas

 5. Pinotage är en korsning av Pinot noir och druvan Cinsault. Så Pinotage är kusin till Pinot noir-druvan, men utvecklad för att trivas i ett varmare klimat som i Sydafrika.

 6. En ung Pinot noir är ett medelfylligt, mjukt vin. Det är oftast ljusrött i färgen, torrt och med hög syra och fruktighet. Det passar till lättare kötträtter som fågel men också till grillad och stekt fisk. Pinot noir kan med fördel serveras något svalare, mellan 16-18 grader.

 7. Viner som är tillverkade på 100% Pinot noir-druva passar oftast att drickas som unga. Men en del Pinot-viner går att lagra under bra förutsättningar, ett sånt vin kan vara ett bättre bourgognevin. Men för säkerhets skull, fråga där du köper ditt vin vad de rekommenderar till lagring.
  Pinot noir druvor i låda

 8. Domaine de la Romanée-Conti är världens främste vinproducent och tillverkar ett av världens dyraste viner Romanée-Conti, gjorda på druvan Pinot noir. Men trots prislappen är vinerna slutsålda innan de ens tappas på flaska! En riktig Rolls Royce i vinvärlden!

 9. I Champagne i Frankrike produceras också röda viner, rosévin och champagne av druvan Pinot noir. Äkta champagne får inte tillverkas av vilka druvor som helst - men Pinot noir är en godkänd champagne-druva (liksom Chardonnay och Pinot Meunier). Dock är det bara Pinot noir-druvor i regionen Champagne som får användas, inte Pinot-druvor från ett annat land!

 10. Den internationella Pinot noir-dagen firas den 18 augusti varje år.

8 populära Pinot noir-viner

Pinot noir 1
Rua, Pinot Noir, 2020, Nya Zeeland, Central Otago
Nr 6265, 189 kr
Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, kanel, färska örter, skogshallon och choklad. Serveras vid cirka 16°C till feta och vilda fåglar, eller till fläsk- eller lammkött.

Noble Vines 667, Pinot Noir, 2019, USA, Kalifornien
Nr 6611, 145 kr
Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mogna jordgubbar, mörka körsbär, vitpeppar, mynta, kanel och choklad. Serveras vid 16-18°C till rätter av ljust kött eller inte alltför smakrika rätter av lammkött.

Olivier Leflaive, Bourgogne Cuvée Margot, 2018, Frankrike, Bourgogne
Nr 5447, 319 kr
Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, skogshallon, färska örter, lingon och kanel. Serveras vid cirka 16°C till stekt fisk, eller till rätter av ljust kött.

Punt Road, Pinot Noir, 2020, Australien, Victoria
Nr 2955, 169 kr
Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av skogshallon, jordgubbar, mynta, körsbär och kanel. Serveras vid cirka 16°C till rätter av ljust kött, eller till inte alltför smakrika rätter av lammkött.

Pinot noir 2
Cono Sur, Pinot Noir Organic, 2020, Chile
Nr 4641, 97 kr
Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, jordgubbar, kanel, hallon, choklad och mynta. Serveras vid 16-18°C till rätter av feta eller vilda fåglar, samt till rätter av fläsk- eller lammkött.

The Butcher, Pinot Noir, 2020, Österrike, Burgenland
Nr 70521, 169 kr
Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av skogshallon, nougat, jordgubbar, vitpeppar, blåbär, sandelträ och körsbär. Serveras vid cirka 16°C till rätter av feta eller vilda fåglar, samt till rätter av fläsk- eller lammkött.

Ruppertsberger, Imperial Pinot Noir, 2020, Tyskland, Pfalz
Nr 2974, 87 kr
Bärig smak med inslag av jordgubbar, skogshallon, muskot och blodapelsin. Serveras vid cirka 16°C till rätter av ljust kött eller stekt fisk.

Saint Clair Origin, Pinot Noir, 2020, Nya Zeeland, Marlborough
Nr 16015, 119 kr
Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av skogshallon, ingefära, choklad, jordgubbar och vanilj. Serveras vid cirka 16°C till lättare rätter av ljust kött eller till rätter av stekt fisk.

(Artikel uppdaterad oktober 2023)