Vispad vaniljpannacotta

Vispad vaniljpannacotta
Foto: Emma Brink Rask

Vispad vaniljpannacotta

14 ingredienser

1 h + tid i kyl

Den här sagolika desserten består av en fluffigt vispad vaniljpannacotta med glöggmarinerade lingon och vaniljkransar.

Khoisan Gourmet Vaniljpulver
Khoisan Gourmet vaniljpulver produkt NY 2024

Khoisan Gourmet Vaniljpulver

Vårt vaniljpulver består av hela malda vaniljstänger av högsta kvalitet för en ljuvlig äkta smak av vanilj.

Läs mer

Ingredienser

4 - 6 portioner

Vispad vaniljpannacotta

  • 5 dl vispgrädde
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
  • 3 krm Khoisan Gourmet Agar Agar

Vaniljkransar

  • 100 g smör, mjukt
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 0,5 tsk Khoisan Gourmet vaniljpulver
  • 1 ägg (litet)
  • 40 g mandelmjöl [knappt 1 dl]
  • 120 g vetemjöl [2 dl]

Glöggmarinerade lingon

  • 1,5 dl glögg (alkoholfri går bra)
  • 1,5 msk ljust muscovadosocker
  • 1,5 dl frysta lingon

Servering

  • vita chokladkulor

Gör så här

Vispad vaniljpannacotta

  1. Vispa samman vispgrädde, strösocker, vaniljpulver och agar agar i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 4 minuter.
  2. Lyft bort kastrullen från värmen och häll blandningen i en bunke.
  3. Fäst plastfolie tätt intill ytan och ställ in i kylen för att kallna, gärna över natten men minst 6 timmar.

Vaniljkransar

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader över- och undervärme.
  2. Vispa smör, socker och vaniljpulver i ett par minuter tills det blir lite krämigare.
  3. Vispa ner ägget.
  4. Vänd ner mandelmjöl samt vetemjöl och rör om tills du har en ganska mjuk deg.
  5. Häll ner lite av degen i taget i en spritspåse med liten stjärntyll.
  6. Spritsa små kransar på ett bakplåtspapper. Om du inte har en liten stjärntyll så kan du använda en stor och bara spritsa små “duttar” i stället.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter tills de är gyllenbruna.

Glöggmarinerade lingon

  1. Värm glöggen med muscuvadosockret tills det har smält.
  2. Häll lagen över de frysta lingonen och rör om.
  3. Låt lingonen stå framme i någon timme tills de är rumstempererade.

Servering

  1. Vispa upp pannacottan med en elvisp tills den är krämig.
  2. Häll pannacottan på en spritspåse med en stor rund tyll.
  3. Spritsa bollar i serveringsskålar.
  4. Gör gropar i bollarna med hjälp av baksidan av en sked (värm den under varmt vatten så glider den lätt).
  5. Fyll groparna med lingon och häll gärna lite av glöggmarinaden i skålen.
  6. Dekorera sedan med vaniljkransarna och vita chokladkulor.

Obs! Det kommer att bli fler vaniljkransar än vad som går åt till desserten. Servera resten i en skål på bordet eller njut av dem under resten av julen.

TIPS!
Fler tips!
Vaniljkaka med vispad ganache

Fler tips!

Här hittar du fler ljuvliga desserttips till jul och nyår.

Läs mer