Vintrig köttgryta på högrev

NYHET
Vintrig köttgryta på högrev
Foto: Fredrik Schelin
fredrik schelin  profilbild 2023
fredrik schelin  profilbild 2023

Vintrig köttgryta på högrev

14 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 800 g högrev, skuren i tärningar
  • 2 msk olivolja
  • 2 gula lökar, skivade
  • 3 klyftor vitlök, hackade
  • 2 morötter, skivade
  • 2 selleristjälkar, skivade
  • 3 dl rött vin
  • 4 dl köttbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • salt
  • peppar
  • färsk persilja (till garnering)

Gör så här

  1. Börja med att skära högreven i tärningar. Skiva löken och hacka vitlöken.
  2. Värm olivoljan i en stor gryta på medelhög värme. Tillsätt högrev och bryn det runt om tills det får en fin färg. Ta upp köttet ur grytan och lägg det åt sidan.
  3. I samma gryta, tillsätt lite mer olivolja, om det behövs, och fräs den skivade löken tills den blir mjuk och genomskinlig.
  4. Tillsätt vitlök, morötter, tomatpuré och selleri och fräs ytterligare några minuter.
  5. Häll i det röda vinet i grytan och låt det koka upp. Skrapa botten av grytan med en träslev för att få med alla goda smaker. Lägg tillbaka köttet i grytan. Tillsätt köttbuljong, lagerblad och timjan. Rör om väl och låt grytan koka upp. Sänk värmen och låt den sjuda under lock i cirka 2–3 timmar eller tills köttet är mört. Rör om då och då och tillsätt mer buljong om det behövs.
  6. När köttet är mört, smaka av med salt och peppar. Ta bort lagerbladen innan servering. Toppa med färsk persilja och servera grytan med potatismos samt pressgurka.

Vintips

Château Bouscassé
Nr 2204, 92p
En stadig, stabil och superb klassiker på bolagshyllan. Huvudrollen innehas av druvan tannat som tillsammans med cabernet sauvignon och cabernet franc bjuder på inslag av skogsbär, vilda örter, hallon, friska syror och häftig strävhet. Köttgryta, ja tack!

Gardo & Morris Hawkes Bay Reserve Syrah
Nr 92495, 92p
Detta vin uppvisar en hög klass med komplexitet, djup och intensitet. Det bjuder på en palett med vilda hallon och saftiga jordgubbar som möter inslag av höstlöv och en subtil sälta, vilket ger en unik karaktär. Vi kan antingen tänka oss att lagra detta vin i några år för att låta smakerna utvecklas ytterligare, eller att avnjuta det luftat tillsammans med en mustig köttgryta.

Le Hurlevent Châteauneuf-du-Pape
Nr 2291, 92p
Ett mycket spännande vin i den stora floran av tyngre viner från Châteauneuf-du-Pape utan skymmande fathantering. Ung stil med mycket frukt som kommer vinna på ytterligare år i källaren. Friskt fruktigt och gott i den nya skolan av viner från området. Ett vin som passar mycket väl till vår svenska gastronomi