Det fina saffransbrödet

Det fina saffransbrödet
Foto: Nisse Peterson

Saffransbröd kan ofta bli lite torrt och trist. Men med det här receptet är det lätt att få saftiga och fina lussebullar! Degen räcker till ca 32 underbart goda bullar. Degen passar också till större figurbröd.

21 november 2011

Du behöver

  • 200 g margarin eller smör
  • 5 dl mjölk (3 %)
  • 2 kuvert (1 g) saffran
  • 1 st sockerbit
  • 1 pkt (50 g) jäst
  • 1 krm salt
  • 1 dl socker
  • 3 msk ljummet vatten
  • 2 st medelstora ägg
  • 16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
  • 1,5 dl russin i degen (om man vill)
  • russin till garnering
  • 1 st ägg att pensla med

Gör så här

  1. Smält margarinet eller smöret, häll i mjölken och låt det hela bli "finger­varmt", 37 grader. Stöt saffran och en sockerbit i mortel och tillsätt detta.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Strö över salt och socker och häll på ljummet vatten. Rör om. Häll den finger­varma saffransmjölken över den lösta jästen i bunken, tillsätt äggen och rör om igen.
  3. Ta undan ca 1 dl av vetemjölet till utbakningen. Blanda russin i resten, det vill säga i det mesta av vete­mjölet, och rör ner det i bunken. Arbeta degen kraftigt med en trägaffel eller liknande. Låt degen jäsa övertäckt i sin bunke i 1-1.5 timme.
  4. Värm ugnen till 260°. Täck två plåtar med bakplåtspapper eller smörj plåtarna.
  5. Ta några tag i den jästa degen med trägaffeln, tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
  6. Dela degen i 2 bitar och skär sedan varje sådan bit i 4 delar. Dela en fjärdedel i taget i ytterligare 4 bitar. Rulla ut varje liten degbit till förslagsvis en S-form. Lägg lussebullarna ganska tätt på två plåtar. Garnera med rus­sin som trycks ner ordentligt.
  7. Jäs saffransbullarna i ca 10 minuter.
  8. Pensla saffransbullarna noga med lättvispat ägg.
  9. Grädda ganska högt upp i ugnen i ca 8 minuter. Låt saffransbullarna svalna väl täckta av en handduk.
Visa mer
Kommentera receptet
Vårkampanj

Fler goda recept