Vinnarmackan ”Berlin”

Vinnarmackan ”Berlin”
Foto: Tv4

Vinnarmackan ”Berlin”

33 ingredienser

2 dagar

”Mackan är en tolkning av Berlinklassikern Currywurst, där korven är utbytt mot rådjursfilé för att använda lokala råvaror. Den annars traditionella ketchupen är utbytt mot en tomatsås med basilika och toppas med surkål. Istället för att serveras med pommes så är det potatis i brödet. Brödet är dessutom baserat på råg, vilket är Tysklands favoritsädesslag.” /Olga Andersson

Ingredienser

portioner6 - 10

Bröd

  • 650 g vetemjöl
  • 350 g grovt rågmjöl
  • 440 g rågsurdeg
  • 500 g vatten
  • 22 g salt
  • 200 g fast potatis, riven

Tomat- och basilikasås

  • 1 msk smör
  • 200 g krossade tomater
  • 1 klyfta vitlök
  • 50 g färsk basilika
  • salt
  • peppar
  • strösocker

Surkålssallad

  • 150 g surkål (opastöriserad)
  • 30 g stjälkselleri
  • 5 g röd chilifrukt
  • 50 g salladslök
  • 8 g strösocker
  • olja

Currykryddad rådjursytterfilé

  • 5 g olja
  • 100 g rådjursytterfilé
  • 8 g curry
  • salt
  • peppar
  • 10 g smör

Färskost

  • 20 g färskost
  • 5 g färsk timjan

Grön sparris

  • 10 g smör
  • 3 gröna sparrisar
  • salt

Sockerärtor

  • 7 g sockerärtor
  • 5 g smör
  • salt

Gör så här

Bröd dag 1

  1. Mät upp vetemjöl, rågmjöl, surdeg och vatten i en degblandare. Blanda i 2-3 minuter på låg hastighet.
  2. Tillsätt därefter salt, höj hastigheten och blanda i ytterligare 5 minuter.
  3. Sila av den rivna potatisen och tillsätt sedan den i degen. Blanda i 1 minut tills degen absorberat potatisen.
  4. Flytta degen till en inoljade skål, vik den, täck med lock och låt vila i ca 30 minuter.
  5. Vik degen igen efter 30 minuter. Repetera processen 2 gånger.
  6. Efter att degen har ökat sin volym så flytta degen till ett mjölat bord.
  7. Väg därefter upp degen till limpor som väger ca 850 g var.
  8. Lägg brödlimporna upp och ner med skarven uppåt i limpkorgar och låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme.
  9. Lägg därefter limporna i kylen och låt stå över natten.

Bröd dag 2

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Ta ut bröden från kylen, mjöla toppen och vänd ut limporna.
  3. Snitta valfritt mönster på limporna.
  4. Sätt in i ugnen och baka av på 250 grader i ca 10 minuter.
  5. Öppna därefter spjället och sänk temperaturen till 235 grader och baka i ytterligare 25 minuter.
  6. Ta ut bröden på ett galler och låt svalna.

Tomat- och basilikasås

  1. Smält smöret och tillsätt krossade tomater, socker, vitlök och basilika.
  2. Smaka av med salt och peppar.

Surkålssallad

  1. Sila av surkålen samt finhacka selleri, chili och salladslök.
  2. Blanda ihop alla ingredienserna och tillsätt socker och olja, rör ihop.

Currykryddad rådjursytterfilé

  1. Värm upp en stekpannan med olja.
  2. Krydda köttet på båda sidorna.
  3. Stek köttet i ca 4 minuter på varje sida.
  4. Tillsätt smöret mot slutet och stek till önskad temperatur. För mig är det ca 54–55 grader.

Färskost

  1. Blanda färskosten med finhackad timjan.

Grön sparris

  1. Skölj sparrisen, ta bort den hårda delen av sparrisen (ca 2 cm från botten) och torka av dem ordentligt.
  2. Sautera sparrisen i ca 2 minuter, de ska vara krispiga. Tillsätt sedan salt.

Sockerärtor

  1. Värm upp en panna och smält smöret.
  2. Ta bort den oätbara delen av sockerärtorna och sautera dem i 2 minuter.

Serrvering

  1. Skiva upp brödet och bred ut tomatsåsen på brödskivorna. Lägg över surkålssallad, sparris, rådjursfilén, sockerärtor och soppa med lite färskost.