Vinbräserade tupplår med ljummen löksallad

POPULÄRT
Vinbräserade tupplår med ljummen löksallad
Foto: Tv4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Vinbräserade tupplår med ljummen löksallad

27 ingredienser

1 h

Vinbräserade tupplår med dijonsenap, gruyèreost och chili tillsammans med en ljummen löksallad med grönkål blir en ljuvlig rätt till helgen!

Ingredienser

portioner

Bräserade tupplår

  • 500 g tupp, lår med skinn
  • 1 msk tryffelolja
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk soja
  • 1 msk dijonsenap
  • salt
  • chilipeppar
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 champinjoner
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl gruyèreost
  • majsstärkelse

Ljummen löksallad

  • 1 gul lök
  • 1 rödlök
  • 0,5 purjolök
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 kvistar färsk timjan
  • salt
  • vitpeppar
  • honung
  • 1 kvist grönkål
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 citron, skalet och saften
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

Bräserade tupplår

  1. Dela filéerna från tupplåren. Marinera bitarna i tryffelolja, olivolja, soja, dijonsenap, salt och chilipeppar.
  2. Finhacka schalottenlök, vitlök och champinjoner. Lägg hacket i en panna och fördela tuppköttet över.
  3. Grädda på 230 grader varmluft så att det blir fin yta, ca 20 minuter. Sänk värmen till 150 grader, tillsätt vinet och grädda ytterligare 20 minuter.
  4. Häll ner vätskan som finns i pannan i en kastrull. Tillsätt grädden och koka ner. Smaksätt med salt, chlipeppar och riv ner gruyèreost. Vispa och red av med lite majsstärkelse.
  5. Slå såsen runt tuppen innan servering.

Ljummen löksallad

  1. Skär löken i olika former och stek den sakta med vitlök och timjan tills den är gyllenbrun. Avsluta med salt, vitpeppar och rippla lite honung över.
  2. Plocka grönkålen fint och marinera den med olivolja, citronsaft, rivet skal, salt och vitpeppar. Blanda väl i en skål. Lägg upp grönkålen med den ljumna löken i mitten.

Servering

  1. Servera tuppen med löksalladen och gärna pressad potatis.