Vinbräserad svartrot med tomattapenade och salvia

koket.se
Vinbräserad svartrot med tomattapenade och salvia
Fabian Olli Johanson
Fabian Olli Johanson

Vinbräserad svartrot med tomattapenade och salvia

10 ingredienser

30 m

Vinbräserad svartrot med tomattapenade och salvia är en lyxig rätt att servera i helgen.

Se Fabian Olli Johanson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 svartrötter
  • 1 kruka salvia
  • 20 g skogschampinjoner (små)
  • 1 dl vitt vin
  • 50 g smör
  • 150 g svarta oliver (av god kvalité)
  • 1 msk kapris
  • 0,5 dl olivolja

Tomattapenade

  • 200 g körsbärstomater
  • 2 klyftor vitlök

Gör så här

  1. Skala svartrötterna och lägg dem direkt i kallt vatten med citron.
  2. Skär rötterna i två-centimeterstora bitar.
  3. Hetta upp en panna på medelvärme. Tillsätt smöret. När smöret tystnat går du i med salviabladen och steker dem frasiga utan att smöret bränns. Förvara bladen på torrt hushållspapper.
  4. I samma smör så bryner du svartrotsbitarna vackert gyllenbruna tillsammans med champinjoner.
  5. Släck stekpannan med vitt vin och låt alltsammans tillagas tills att svartroten blivit mjuk.
  6. Hacka oliver, kapris och de nu lätt torkade tomaterna. Blanda med olivolja och smaka av med salt samt svartpeppar.
  7. Toppa svartrotsfräset med tapenaden och de frasiga salviabladen.

Tomattapenade

  1. Dela körsbärstomaterna samt skala och finriv vitlök. Blanda allt med två matskedar olivolja, salt och svartpeppar på en plåt. Torka tomaterna i ugnen i en timme på 100 grader.