Vinbräserad svartrot med tomattapenade och salvia
Vinbräserad svartrot med tomattapenade och salvia
10 ingredienser
30 m
Vinbräserad svartrot med tomattapenade och salvia är en lyxig rätt att servera i helgen.
Se Fabian Olli Johanson laga receptet

Ingredienser
- 4 svartrötter
- 1 kruka salvia
- 20 g skogschampinjoner (små)
- 1 dl vitt vin
- 50 g smör
- 150 g svarta oliver (av god kvalité)
- 1 msk kapris
- 0,5 dl olivolja
Tomattapenade
- 200 g körsbärstomater
- 2 klyftor vitlök
Gör så här
- Skala svartrötterna och lägg dem direkt i kallt vatten med citron.
- Skär rötterna i två-centimeterstora bitar.
- Hetta upp en panna på medelvärme. Tillsätt smöret. När smöret tystnat går du i med salviabladen och steker dem frasiga utan att smöret bränns. Förvara bladen på torrt hushållspapper.
- I samma smör så bryner du svartrotsbitarna vackert gyllenbruna tillsammans med champinjoner.
- Släck stekpannan med vitt vin och låt alltsammans tillagas tills att svartroten blivit mjuk.
- Hacka oliver, kapris och de nu lätt torkade tomaterna. Blanda med olivolja och smaka av med salt samt svartpeppar.
- Toppa svartrotsfräset med tapenaden och de frasiga salviabladen.
Tomattapenade
- Dela körsbärstomaterna samt skala och finriv vitlök. Blanda allt med två matskedar olivolja, salt och svartpeppar på en plåt. Torka tomaterna i ugnen i en timme på 100 grader.