Vinbladsdolmar med myntayoghurt

Vinbladsdolmar med myntayoghurt
Foto: Mikael Göransson/TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Vinbladsdolmar med myntayoghurt

25 ingredienser

60 m

Vinbladsdolmar fyllda med köttfärs, rostade hasselnötter och russin, serveras med en myntayoghurt. Läckra smaker som går fint ihop!

Ingredienser

portioner

Vinbladsdolmar

  • ca 15 vinblad, (färska eller förkokta)
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 salladslökar
  • 0,5 dl russin
  • 1 dl hasselnötter, rostade och hackade
  • 500 g blandfärs (50/50)
  • 2 krm malen spiskummin
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk honung
  • 1 ägg
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl vitt vin
  • olivolja
  • 0,5 dl hasselnötter, rostade och hackade
  • honung
  • 1 citron, i klyftor

Myntayoghurt

  • 250 g matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 0,5 kruka mynta, hackad
  • 2 msk honung
  • citron, efter smak
  • salt
  • peppar
  • olivolja

Gör så här

  1. Om du använder färska blad, förväll bladen i ca 2 minuter i lättsaltat vatten. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv vitlöken och finhacka den vita delen av salladslöken, och spara det gröna till senare. Hacka russin.
  3. Tillsätt vitlök, löken, hasselnötter och russinen i färsen. Krydda med spiskummin, salt, svartpeppar och lite honung. Blanda med ett ägg och vatten till en smidig konsistens.
  4. Lägg ut bladen med ådringen uppåt. Fyll bladen med ca 2 msk av färsblandningen beroende på hur stort bladet är. Rulla till en dolme.
  5. Lägg dolmarna i en lämplig form. Slå på vin och olja. Hacka det gröna från salladslöken och strö lök och hasselnötter över dolmarna. Ringla över lite honung och lägg ut citronklyftor i formen
  6. Tillaga i ugnen i ca 40 minuter. Ös dolmarna lite då och då.
  7. Blanda alla ingredienser till myntayoghurten.
  8. Pressa på citron och ringla över olivolja. Garnera med mynta.
  9. Servera dolmarna till den fräscha myntayoghurten!