Vin med lågt socker

Vin med lågt socker

Drycker kan verkligen vara en riktig sockerfälla - även för vin! Men självklart finns det också många fantastiska viner som har lägre sockerhalt. Här berättar sommelier Maya Samuelsson mer!

Allt fler vill minska på sockret i vardagen, och allt fler pratar om vin med mindre socker i. Varför är det socker i vin?

- För att göra vin behöver vi druvor och i druvmusten finns det socker. Det är detta socker som vi sedan tillsammans med jäst omvandlar till alkohol. Ju längre vi låter druvorna hänga på klasen och ju varmare och fler soltimmar området där rankorna växer har - desto mer socker får vi i juicen. Normalt så låter man vinet ”jäsa ut”, alltså låter allt socker omvandlas till alkohol. 

Men i vissa fall kan druvan ha så mycket socker i juicen att det blir restsocker över. Då får vinet en viss sötma. Andra viner kan vara skapta för att vara söta så att de passar till exempelvis söta desserter. Det finns även en trend att tillsätta socker i enklare viner för att få en godare och mer publik smak för att vi människor faktiskt tycker att socker är gott.

Vilka viner har hög sockerhalt? 
Vin med lågt socker sockerhög - Dessertviner är precis som det låter söta viner skapta för desserter. Dessa kan innehålla fler hundra gram socker.
Men vinmakaren kan även skapa viner med 10-30 gram socker för att de ska kunna matcha mat som kryddstarka asiatiska rätter, anklever eller exempelvis ostar.

Amarone är faktiskt också ett vin, som på grund av sin tillverkningsmetod där druvorna torkas, får en must med så mycket socker att vinerna oftast inte går att jäsa ut helt utan har ett gäng gram socker kvar.
Boxviner är en annan kategori där man ibland hittar en viss mängd socker men, som till skillnad från kvalitetsvinet Amarone, ofta fått sitt socker tillsatt för att på ett enkelt sätt få en godare smak.

Om man är ute efter låg sockerhalt – vilka viner ska man hålla utkik efter?

Maya Samuelsson profilbild vit blus - Viner som inte innehåller nästan något socker kallas torra och ska då, i de flesta fall, innehålla mindre än fyra gram socker. Detta är absolut den vanligaste kategorin av vin.

Det finns inga säkra kort över vilka länder eller druvor som alltid gör helt torra viner utan tyvärr behöver man kolla på varje vin individuellt. Men här kan vi få bra hjälp av Systembolagets hemsida då de vanligtvis skriver ut sockerhalten i varje vin. Några tips på är kända områden som normalt gör torra viner är Muscadet, Sancerre och Chablis.

Mayas 5 tips på vin med lågt socker:

(Från vänster till höger)

Champagne
Champagne de Saint-Gall, Blanc de Blancs Grand Cru Extra Brut
Nr: 92160, 487 kr, sockerhalt: 3 gr/l
Komplex, utvecklad, mycket frisk smak med inslag av nougat, rostat bröd, äpplen, persika, vit choklad och pomerans. Passar till ljusa kötträtter eller smakrika fiskrätter.

Riesling
A Christmann, Riesling, 2022 Tyskland, Pfalz
Nr: 5882, 161 kr, sockerhalt: 3 gr/l
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, rökig mineral, örter och citron. Passar som aperitif, till rätter av fisk och skaldjur eller till sallader.

Muscadet
Muscadet Sèvre et Mainesur lie, 2022 Frankrike, Loiredalen,
Nr: 2275, 97 kr, sockerhalt: 3 gr/l
Ungdomlig, fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, honungsmelon, örter och lime. Passar som aperitif eller till lättare fiskrätter, skaldjur, eller till sallader.

Chablis
Chablis Sainte Claire, J M Brocard, 2018, Frankrike, Bourgogne
Nr: 5565, 191 kr, sockerhalt: 3 gr/l
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, örter, päron och citron. Passar som aperitif, eller till rätter av fisk och skaldjur.

Pinot Noir
Rua, Pinot Noir, 2019, Nya Zeeland, Central Otago
Nr 6265, 191 kr, sockerhalt: 3 gr/l
Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av skogshallon, kanel, färska örter, blåbär, jordgubbar och choklad. Passar till feta och vilda fåglar, eller till fläsk- eller lammkött.

(uppdaterad januari 2024)