Gröna druvklasar på vinstock

Vin från Österrike

Grüner Veltliner och krispiga vita viner med hög syra är nog det första många tänker på när de hör "vin från Österrike". Men det finns mycket mer att upptäcka! I Österrike hittar du charmiga, prisvärda viner som är lätta att tycka om. Ja, vi tycker att viner från Österrike verkligen förtjänar lite mer kärlek.

Populära vindistrikt

Österrikes vinodlingar ligger främst i de östra delarna av landet och delas in i tre huvudregioner: Niederösterreich, Burgenland och Steiermark. Även huvudstaden Wien räknas ibland som en egen vinregion. Tillsammans är dessa områden indelade i 16 vindistrikt. Bland de mest kända hittar vi Weinviertel, Kamptal och Wachau - alla belägna i Niederösterreich. Wachau är särskilt berömt för sina eleganta vita viner och dramatiska terrassodlingar längs Donau.

Österrike vingård

Klimat och jordmån – grunden för smaken

Att vinondlingarna främst är belägna i de östra delarna av landet är på grund av floden Donau och den stora sjön Neusiedlersee som där bidrar till gynnsamt klimat för vinodling. Vinregionernas kontinentala klimat med svala nätter och soliga dagar hjälper druvorna att behålla sin friskhet och ger vinerna dess karaktäristiska höga syra och tydliga fruktighet.

Jordmånen varierar från lössjord och sand till skiffer, kalksten och vulkanisk jord – vilket bidrar till stor bredd i vinernas smaker och stilar. I exempelvis Wachau och Kamptal hittar man mycket skiffer och sten, vilket ger strama, mineraliska viner. Burgenland är känt för bördiga jordar som passar utmärkt för fylligare röda viner.

Druvor – mer än bara Grüner veltliner

Grüner veltliner är Österrikes stolthet! Det är den mest odlade druvan och den älskas för sin friska syra, fruktighet och lilla pepprighet. Grüner Veltliner är dessutom det perfekta vinet till landets nationalrätt - wienerschnitzel.

Men Österrike bjuder på mer än en druvsort. Här odlas också Welschriesling, Riesling, Chardonnay och Sauvignon Blanc. Ett signum för vita viner från Österrike är den höga syran och tydliga fruktigheten. Österrikisk Sauvignon Blanc är aromatisk och frisk och inte lika kraftfullt tropisk som vinerna från Nya Zeeland och Australien.

Rödvinsproduktionen står för ungefär en tredjedel av vinodlingen. Några viktiga blå druvsorter är Pinot Noir, Blaufränkisch, Zweigelt och Sankt Laurent. Blaufränkisch är Österrikens främsta röda druva som ger tanninrika viner med hög syra. Perfekt för den som gillar kraftfulla viner. St Laurent med sina mjuka tanniner och smaker av röda bär är en riktig pärla för den som gillar eleganta rödviner. St Laurent kan ses som en bra utmanare till Pinot noir! Zweigelt, som är en korsning mellan Blaufränkisch och Sankt Laurent, är en av de mest planterade druvorna i landet och ger friska och örtiga viner.

Blå druvklasar


Redaktionens vintips från Österrike

Redaktionens vintips
Weingut Tement, Kalk & Kreide, 2023, Sauvignon blanc
Österrike, Steiermark, Südsteiermark
Nr 94973, 199 kr

The Butcher, Pinot Noir, 2022
Österrike, Burgenland
Nr 70521, 169 kr

Arndorfer, Rosé, Zweigelt
Österrike
Nr 79737, 189 kr (1 liter)

Leth, Grüner Veltliner
Österrike, Niederösterreich, Wagram
Nr 4200, 99 kr

Meinklang Naken, Grüner Veltliner
Österrike
Nr 70361, 119 kr