Vin från England flaskor

Vin från England

Det är inte ofta man hör talas om brittiskt vin - och det är inte så konstigt. På medeltiden höll munkarna i odlandet, men efter reformationen så försvann produktionen och dök inte upp igen förrän runt 1950-talet.

Historia

Vin från England kloster Det var under medeltiden som vinproduktionen blomstrade i England. Det var munkarna i klostren som ansvarade för vinodlingarna - men efter reformationen försvann traditionen och först nu i modern tid, när klimatet blivit mildare igen, så har Storbrittanien hittat tillbaka till odlingsglädjen.

Klimatet en utmaning

Klimatet i Storbrittanien är inte det allra bästa för att odla vinstockar, så de flesta odlingarna hittar man idag i de södra delarna: Kent, Surrey och Sussex, på sluttande vingårdar i söderläge.
Då rött vin kräver ett mer stabilt och varmare klimat så är det mest vitt och mousserande som framställs, cirka 10 % av vinet som produceras är rött. Den största vingården är idag Chapel Down i Kent.

Vin från England Dover

Vanligaste druvorna

Vin från England gröna druvor Det brittiska, lite svalare klimatet kräver vinstockar som mognar tidigt. De vanligaste druvorna är desamma som i Champagne - vilket kanske låter konstigt. Pinot noir är den vanligaste druvan, plats två chardonnay och tredje populäraste druvan är pinot menuier. Tittar man närmare på jordmånen så förstår man - den är ordentligt kalkrik och har samma fossila berggrund av krita som finns i Champagne (se Dovers vita klippor).

Vin från Englnd Tattinger
Champagne har fått konkurrens

Engelsmännen är den största importören av champagne - cirka 30 miljoner flaskor varje år. Men visste du att Storbrittanien själva numera producerar cirka 10 miljoner flaskor mousserande varje år? Det brittiska bubblet har så pass bra kvalité att nu fransmännen har dragit öronen åt sig, så till den grad att vinhuset Taittinger köpte 40 hektar mark i Kent i södra England för några år sedan, där de planterat de klassiska champagnedruvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier.

Utbudet

På Systembolaget hittar vi idag cirka 50 viner med avsändare Storbrittanien. På grund av Brexit ser vi en något dyrare prislapp, och ofta är det beställningsvara. Håll utkik efter producenter som Nyetimber Gusbourne, Exton Park, Rathfinny, Ridgeview, Wiston, Sugrue och Hambledon.

Vin från England flaskor

Nyetimber, Classic Cuvee, Nr 96018, 431 kr. (Ordervara)

Om vinet: Brödig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, fransk nougat, apelsinskal och honung. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk, skaldjur eller kyckling.

Gusbourne, Rosé Brut, 2018, Nr 93735, 401 kr

Om vinet: Fruktig, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av äpplen, rostat bröd, nougat, hallon, jordgubbar, örter och blodgrapefrukt. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur, gärna sallader

Exton Park, Reserve Blend RB 32 Brut, Nr 95085, 381 kr

Om vinet: Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av äpplen, rostat bröd, persika, mineral, vit choklad och grillad citron. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur.

Hambledon, Première Cuvée Brut, Nr 90444, 599 kr

Om vinet: -

Sugrue, ZODO, Nr 94110, 499 kr

Om vinet: Fruktig, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, choklad, persika, nötter och grapefrukt. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur.

Källa: Systembolaget