Viltgryta med rotfrukter och kikärtor

Viltgryta med rotfrukter och kikärtor
Foto: Tv4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Viltgryta med rotfrukter och kikärtor

16 ingredienser

1 h 20 m

En smakrik viltgryta med rotfrukter och kikärtor är en perfekt hösträtt.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg älgkött, tärnat (eller nötkött)
  • 3 msk matolja
  • 4 gula lökar, klyftade
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk malen spiskummin, malen
  • 5 dl vatten
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 knippe persilja
  • 1 knippe färsk koriander
  • 4 morötter, grovtärnade [ca 300 g]
  • 200 g rotselleri, liten och grovtärnad [ca 200 g]
  • 380 g kikärtor, kokta
  • 1 kruka persilja (till garnering)

Gör så här

  1. Bryn köttet i olja. Tillsätt lök, vitlök och de torra kryddorna. Rör om och låt steka i 5 minuter. Tillsätt vatten och buljongtärningar så att det täcker köttet.
  2. Knyt ihop persilja och koriander och lägg i grytan. Låt köttet koka på medelvärme under lock i ca 50 minuter.
  3. Tillsätt morötter, rotselleri och kikärtor. Låt småkoka ca 20 minuter. Ta bort locket och koka ytterligare 5–10 minuter.
  4. Servera med exempelvis bulgur, couscous eller ris och toppa med persilja.