Vildsvinsschnitzel Cordon Bleu

NYHET
Vildsvinsschnitzel Cordon Bleu
Foto: Tv4

Vildsvinsschnitzel Cordon Bleu

41 ingredienser

1 h

Bjud på en lyxig vildsvinsschnitzel med råstekt potatis, rödvinssås och sardellsmör nästa gång du ska få gäster!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Schnitzel

  • 4 skivor vildsvin [ca 150 g/st]
  • 4 skivor rökt skinka
  • 150 g ost, i stavar (Wrångebäcksost)
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg, uppvispade
  • 2 dl ströbröd
  • smör
  • olja

Råstekt potatis

  • 800 g potatis
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk färska örter, hackade (t.ex. persilja, timjan och rosmarin)
  • salt
  • svartpeppar

Rödvinssås

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 morot (liten)
  • 40 g rotselleri, tärnad
  • 3 dl rött vin (Merlot eller Primitivo)
  • 3 dl grönsaksfond
  • fläsk
  • 1 tsk strösocker
  • smör
  • salt
  • peppar
  • vinäger

Sardellsmör

  • 3 sardellfiléer
  • 20 g kapris
  • 1 msk persilja, finhackad
  • färsk timjan
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 citron, saft och zest

Vegetariskt alternativ

  • 1 rotselleri
  • olivolja
  • salt
  • vitpeppar
  • 150 g ost (Wrångebäcksost)
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg, uppvispade
  • 2 dl ströbröd
  • smör
  • olja

Gör så här

Schnitzel

  1. Banka ut köttskivorna tunt.
  2. Lägg en skiva rökt skinka och en stav Wrångebäcksost på halva köttskivan. Vik den tomma halvan kött över och förslut med tandpetare.
  3. Vänd paketen först i mjöl och doppa dem sedan i ägg och täck med ströbröd.
  4. Stek schnitzlarna i smör och olja tills de är gyllene och genomstekta.

Råstekt potatis

  1. Skär potatisen i tunna skivor.
  2. Stek potatisskivorna i olivolja tills de är gyllene och krispiga.
  3. Tillsätt örterna mot slutet och smaka av med salt och peppar.

Rödvinssås

  1. Finhacka schalottenlök samt tärna morot och rotselleri.
  2. Fräs lök, rotselleri och morot i smör tills löken är mjuk.
  3. Tillsätt vin, fond, fläsk och socker. Låt koka ihop och reducera tills hälften återstår och såsen har tjocknat.
  4. Smaka av med salt, peppar, vinäger och eventuellt lite socker.
  5. Sila av såsen innan servering och vispa ner lite rumstempererat smör för att göra såsen blank.

Sardellsmör

  1. Finhacka sardellfiléerna, kapris, persilja och timjan.
  2. Blanda rumsvarmt smör med sardeller, pressad vitlök och persilja.
  3. Tillsätt kapris, persilja, citronsaft och zest. Blanda väl.
  4. Rulla smöret till en rulle i plastfolie och kyl innan servering.
  5. Skiva upp smöret innan servering.

Servering

  1. Servera schnitzeln med råstekt potatis, rödvinssås och sardellsmör.

Vegetariskt alternativ

  1. Skala och skär rotsellerin i skivor, beräkna två skivor per portion.
  2. Värm ugnen till 200 grader.
  3. Pensla skivorna med olja, salt och vitpeppar på båda sidor.
  4. Lägg skivorna i en form täckt med bakplåtspapper.
  5. Baka i ugnen i 10-15 minuter tills de har fått färg. Låt dem sedan svalna något.
  6. Lägg en stav Wrångebäcksost mellan två skivor rotselleri och förslut.
  7. Vänd paketen i mjöl, ägg och ströbröd.
  8. Stek dem sedan i smör och olja på båda sidor tills gyllene.