Vildsvinsfilé med stuvad grönkål och bakad rotselleri

Vildsvinsfilé med stuvad grönkål och bakad rotselleri
Foto: TV4
Fanny Werngren
Fanny Werngren

Vildsvinsfilé med stuvad grönkål och bakad rotselleri

Av: Fanny Werngren

Från: Sveriges mästerkock

38 ingredienser

1 h 30 min

"Till den stekta vildsvinsfilén serverar jag kastanjechampinjoner, confiterad lök och picklad rotselleri." /Fanny

Ingredienser

portioner

Vildsvin

  • 2 vildsvinsfilé
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • 3 champinjoner
  • 4 champinjoner (gärna kastanjechampinjoner)
  • 1 msk smör
  • salt

Grönkål

  • 400 g grönkål
  • 65 g smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 lagerblad
  • salt
  • peppar

Rotselleri

  • 1 rotselleri (litet)
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 klyfta vitlök
  • 40 g smör
  • salt
  • peppar

Confiterad lök

  • 12 steklökar
  • 150 g smör

Ginsås

  • 2 dl gin
  • 4 dl viltfond (ej koncentrerad)
  • 2 enbär
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 schalottenlök
  • smör, till stekning

Inlagd rotselleri

  • 0,5 rotselleri
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 2 enbär

Isat äpple

  • 1 rött äpple (sötare sort)
  • 2 dl vatten
  • 1 dl is
  • 1 citron, saften

Gör så här

Rotselleri

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär rotsellerin i stavar. Lägg i folie med övriga ingredienser.
  3. Tillaga i ungen till mjuka, ca 30 minuter.

Inlagd selleri

  1. Koka upp socker, ättika, vatten och enbär till en lag. Låt svalna något.
  2. Stansa ut ringar av rotsellerin. Hyvla med mandolin till tunna skivor.
  3. Lägg sellerin i lagen och låt stå till servering.

Vildsvinsfilé

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Putsa köttet.
  3. Stek köttet i olja i en stekpanna på hög värme.
  4. Lägg i vitlök, timjan och smör. Ös köttet under stekningen.
  5. Ställ in köttet i ugnen och tillaga till en innertemperatur på 65 grader.
  6. Ta ut, låt vila och låt innertemperaturen gå upp till 68 grader.

Confiterad lök

  1. Skala och koka löken på låg värme i en kastrull fylld med smör.

Ginsås

  1. Skala, finhacka och stek löken mjuk i smör i en kastrull.
  2. Häll i gin och låt reducera.
  3. Tillsätt viltfond och krossade enbär. Reducera till önskad konsistens.
  4. Smaka av med salt, peppar och ev vinäger.

Stuvad grönkål

  1. Koka upp grädden och reducera ner något. Lägg i ett lagerblad.
  2. Koka upp vatten i en separat kastrull
  3. Rensa grönkålen och tvätta av den ordentligt. Blanchera grönkålen i det kokande vattnet.
  4. Ta upp efter en minut och torka med papper. Lägg ner grönkålen i den reducerade grädden
  5. Koka ihop och smaka av med salt och peppar.

Isat äpple

  1. Hyvla äpplet med mandolin. Lägg ner i isvatten. Pressa i citron och låt stå tills servering.

Champinjoner

  1. Dela svampen på mitten. Gör snitt i korsmönster så att det bildar ett rutmönster.
  2. Stek i panna med smör. Salta och peppra efter smak.

Servering

  1. Skär vildsvinsfilén i mindre bitar.
  2. Lägg upp grönkålen och bakad rotselleri.
  3. Luta det isade äpplet mot sellerin
  4. Lägg upp lök, svamp och den picklade rotsellerin snyggt bredvid. Avsluta med såsen.