Vilda citronköttbullar med gräddsås

koket.se
Vilda citronköttbullar med gräddsås
Foto: Tv4

Vilda citronköttbullar med gräddsås

Av: Camilla - Närke

Från: Halv åtta hos mig

32 ingredienser

50 m

Överraska gästerna med vilda citronköttbullar med gräddsås, smashed potatoes och rostade grönsaker.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Camilla - Närke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Rostade grönsaker

  • 4 morötter
  • 3 palsternackor
  • 0,5 tsk olja
  • 1 tsk flytande matfett
  • 0,5 krm peppar, malen
  • 0,5 krm salt

Smashed potatoes

  • 900 g delikatesspotatis
  • 1 msk salt
  • 0,5 msk matolja
  • 75 g smör
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1,5 krm salt
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 0,5 krm svartpeppar, malen
  • ev persilja

Köttbullar

  • 250 g rådjursfärs
  • 250 g fläskfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1,5 krm malen svartpeppar
  • 1,5 krm salt
  • 2 citroner, riv det gula skalet
  • 0,5 msk färsk timjan

Gräddsås

  • 1-4 msk majsstärkelse (eller 1-3 msk mjöl)
  • 4 dl vispgrädde
  • 5 dl köttbuljong (vatten och tärning, 1 tärning till 5 dl vatten)
  • 2 msk kalvfond
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm svartpeppar, malen
  • 2 krm salt

Servering

  • lingonsylt

Gör så här

Ugnsrostade grönsaker

  1. Skala och skiva morötterna och palsternackorna.
  2. Lägg skivorna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
  3. Ringla över smör och olja och tillsätt kryddorna.
  4. Tillaga i ugnen på 220 grader i ca 20 minuter.

Smashed potatoes

  1. Koka potatisen i vatten med 1 msk salt i 20 minuter tills de är genomkokta.
  2. Sätt ugnen på 220 grader.
  3. Häll av och låt svalna.
  4. Lägg sedan potatisen i en ugnsfast form och mosa dem lätt med en gaffel.
  5. Pensla potatisen med matoljan och klicka ut smöret. Strö över finhackad vitlök, salt, flingsalt och svartpeppar.
  6. Ställ in formen i ugnen i 20 minuter.
  7. Toppa gärna med persilja.

Köttbullar

  1. Ta fram en bunke och blanda ströbröd, mjölk, ägg, salt och peppar. Låt svälla i 5 minuter.
  2. Lägg färsen i blandningen och tillsätt rivet citronskal och timjan.
  3. Forma köttbullar av smeten.
  4. Bryn köttbullarna runt om i stekpannan på medelvärme i 5 minuter.
  5. Ta sedan upp köttbullarna och låt dem rinna av på en tallrik täckt med hushållspapper.

Gräddsås

  1. Blanda majsstärkelse med grädde i stekpannan och häll sedan i buljongen.
  2. Tillsätt kalvfond, vitpeppar, svartpeppar och salt och låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka i 5 minuter.
  3. Lägg köttbullarna i såsen och låt puttra 5–10 minuter.

Servering

  1. Servera köttbullarna med smashed potatoes, ugnsrostade grönsaker och en klick lingonsylt.