Vilda citronköttbullar med gräddsås


Foto: Tv4
Vilda citronköttbullar med gräddsås
32 ingredienser
50 m
Överraska gästerna med vilda citronköttbullar med gräddsås, smashed potatoes och rostade grönsaker.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se Camilla - Närke laga receptet

Ingredienser
Rostade grönsaker
- 4 morötter
- 3 palsternackor
- 0,5 tsk olja
- 1 tsk flytande matfett
- 0,5 krm peppar, malen
- 0,5 krm salt
Smashed potatoes
- 900 g delikatesspotatis
- 1 msk salt
- 0,5 msk matolja
- 75 g smör
- 1 klyfta vitlök, finhackad
- 1,5 krm salt
- 0,5 tsk flingsalt
- 0,5 krm svartpeppar, malen
- ev persilja
Köttbullar
- 250 g rådjursfärs
- 250 g fläskfärs
- 1 dl ströbröd
- 1,5 dl mjölk
- 1 ägg
- 1,5 krm malen svartpeppar
- 1,5 krm salt
- 2 citroner, riv det gula skalet
- 0,5 msk färsk timjan
Gräddsås
- 1-4 msk majsstärkelse (eller 1-3 msk mjöl)
- 4 dl vispgrädde
- 5 dl köttbuljong (vatten och tärning, 1 tärning till 5 dl vatten)
- 2 msk kalvfond
- 1 krm vitpeppar
- 1 krm svartpeppar, malen
- 2 krm salt
Servering
- lingonsylt
Gör så här
Ugnsrostade grönsaker
- Skala och skiva morötterna och palsternackorna.
- Lägg skivorna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
- Ringla över smör och olja och tillsätt kryddorna.
- Tillaga i ugnen på 220 grader i ca 20 minuter.
Smashed potatoes
- Koka potatisen i vatten med 1 msk salt i 20 minuter tills de är genomkokta.
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Häll av och låt svalna.
- Lägg sedan potatisen i en ugnsfast form och mosa dem lätt med en gaffel.
- Pensla potatisen med matoljan och klicka ut smöret. Strö över finhackad vitlök, salt, flingsalt och svartpeppar.
- Ställ in formen i ugnen i 20 minuter.
- Toppa gärna med persilja.
Köttbullar
- Ta fram en bunke och blanda ströbröd, mjölk, ägg, salt och peppar. Låt svälla i 5 minuter.
- Lägg färsen i blandningen och tillsätt rivet citronskal och timjan.
- Forma köttbullar av smeten.
- Bryn köttbullarna runt om i stekpannan på medelvärme i 5 minuter.
- Ta sedan upp köttbullarna och låt dem rinna av på en tallrik täckt med hushållspapper.
Gräddsås
- Blanda majsstärkelse med grädde i stekpannan och häll sedan i buljongen.
- Tillsätt kalvfond, vitpeppar, svartpeppar och salt och låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka i 5 minuter.
- Lägg köttbullarna i såsen och låt puttra 5–10 minuter.
Servering
- Servera köttbullarna med smashed potatoes, ugnsrostade grönsaker och en klick lingonsylt.