Rödvinskokt lammlägg med persilja
Rödvinskokt lammlägg med persilja
24 ingredienser
Rödvinskokt lammlägg med oxmärg, persilja och vitlök signerat Viktor Westerlind, årets kock 2009 och medlem i kocklandslaget.
Ingredienser
Lammlägg
- 2 kg lammlägg
- 1 vitlök, hel, delad på mitten
- 1 morot, skalad, delad på längden
- 1 gul lök, skalad och delad
- 1 salviakvist
- 2 rosmarinkvistar
- 37,5 cl rött vin
- 4 tomater, skurna i grova bitar
- salt (efter smak)
- svartpeppar, från kvarn (efter smak)
Grönsaker
- 100 g oxmärg
- 1 citron, skalet, saften
- 500 g grönsaker, skalade, t ex morötter, palsternacka, sparris
- 1 msk olivolja
- 1 msk persilja, hackad
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
Mandelpotatispuré
- 500 g mandelpotatis, skalad, blötlagd
- 2 dl vispgrädde
- 1 lagerblad, gärna färskt
- 1 schalottenlök, skalad, tunt skivad
- 5 vitpepparkorn
- 200 g smör, rumstempererat
- salt (efter smak)
Gör så här
Lammlägg
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Krydda läggen ordentligt med salt och peppar.
- Bryn den kraftigt runtom i en stekpanna i 2-3 minuter.
- Lyft upp den och lägg i en ugnsfast form tillsammans med örter och grönsaker.
- Slå vinet i stekpannan.
- Låt det koka upp, vispa ur pannan och slå över i formen.
- Klä in formen i aluminiumfolie.
- Låt stå i ugnen 2 timmar.
Grönsaker
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skär grönsakerna i grova bitar.
- Lägg dem på en plåt och krydda med salt, svartpeppar och lite olivolja.
- Rosta dem i ugnen tills de fått bra färg ca 20-25 minuter.
- Spola oxmärgen i kallt vatten i 10 minuter.
- Skär i små tärningar.
- När grönsakerna fått fin färg, tag ut dem och lägg på märgen.
- Sätt in i ugnen igen så att märgen smälter lite grand.
- Tag ut och slå på citronskal och saft.
- Garnera med hackad persilja.
Sås
- Ta upp lammläggen och håll varm.
- Slå över köttsaften från formen i en kastrull och koka ihop tills hälften återstår eller det börjar bli simmigt.
- Smaka av med salt och peppar.
- Sila över i ny kastrull.
Mandelpotatispuré
- Lägg potatisen i en kastrull och täck med vatten.
- Salta rikligt.
- Låt det koka upp, stäng av plattan och lägg på locket.
- Låt stå i 45 minuter.
- Koka under tiden upp grädde, lagerblad, schalottenlök och vitpeppar.
- Låt stå och dra.
- Slå av vattnet från potatisen och låt den ånga av i 5 minuter.
- Passera potatisen tillsammans med smöret genom potatispress i en kastrull.
- Arbeta samman med en slev eller slickepott.
- Koka upp grädden igen och sila den över en bunke.
- Slå grädden över potatisen, lite i taget och rör tills det blir en len och slät puré.
- Man kan eventuellt behöva späda med mer grädde, det kan variera från potatis till potatis.
- Smaka av med salt.
- Serveras riktigt varm.
Avslutning
- Servera grönsakerna direkt från plåten.
- Lägg ett lammlägg per tallrik och täck med sås.
- Servera med potatispurén.