Vietnamesisk oxsvanssoppa
Vietnamesisk oxsvanssoppa
23 ingredienser
1 h 30 m
Den här rätten vid namn ”Bò Kho” är en vietnamesisk oxsvanssoppa i som du tillagar i en tryckkokare.
Se Erik Videgård laga receptet

Ingredienser
- 20 g citrongräs
- 35 g färsk ingefära
- 150 g rödlök
- 1 lagerblad
- 10 g farinsocker
- 5 g five spice
- 45 g fisksås
- 900 g oxsvans, delad i bitar
- 30 g rapsolja
- 2 stjärnanis
- 500 g krossade tomater
- vatten
- 1 purjolök
- 150 g kålrabbi
- 150 g morot
- 300 g vitkål
- 150 g stjälkselleri
- 80 g bok choy
- 100 g salladslök
- färsk koriander
- salt
- svartpeppar
- nudlar
Gör så här
- Smasha och skär citrongräset i 5 cm bitar.
- Finhacka ingefäran.
- Skär rödlöken i ”båtar”.
- Lägg citrongräs, ingefära, lagerblad, socker, five spice, fisksås och oxsvansen i en bunke och blanda väl. Låt marinera i 30 minuter.
- Hetta upp oljan i tryckkokaren och fräs oxsvansen i omgångar tills den får fin färg. Plocka ur citrongräset och lagerbladet.
- Ta upp oxsvansen och sänk värmen. Fräs sedan löken tills den är mjuk och genomskinlig.
- Tillsätt tomaterna, lägg på ett lock och låt sjuda i 12 minuter. Rör om då och då. Om vätskan avdunstar för mycket så tillsätt lite mer vatten.
- Tillsätt oxsvansen, citrongräset, lagerblad och stjärnanis. Häll på vatten så det täcker, rör runt, låt koka upp och sätt på tryckkokarens lock. Tryckkoka i 45 minuter. Ta sedan av från värmen och låt trycket sjunka av sig själv.
- Skär under tiden purjolök, kålrabbi, vitkål och selleri grovt i lika stora bitar.
- Dela bok shoy på mitten, skiva salladslöken fint och grovhacka koriandern.
- Öppna locket på tryckkokaren, ta upp oxsvansbitarna och plocka bort benen.
- Lägg tillbaka köttet i tryckkokaren och tillsätt purjolök, kålrabbi, morot, vitkål och blekselleri. Sätt på locket igen och tryckkoka ytterligare 5 minuter. Släpp ut trycket manuellt.
- Öppna locket och lägg ner bok shoy, lägg på locket och låt vila 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Lägg upp i skålar bottnade med nudlar och garnera med salladslök och koriander.