Den här rätten vid namn ”Bò Kho” är en vietnamesisk oxsvanssoppa i som du tillagar i en tryckkokare.
Se Erik Videgård laga receptet
Ingredienser
4 - 6
20 g citrongräs
35 g färsk ingefära
150 g rödlök
1 lagerblad
10 g farinsocker
5 g five spice
45 g fisksås
900 g oxsvans, delad i bitar
30 g rapsolja
2 stjärnanis
500 g krossade tomater
vatten
1 purjolök
150 g kålrabbi
150 g morot
300 g vitkål
150 g stjälkselleri
80 g bok choy
100 g salladslök
färsk koriander
salt
svartpeppar
nudlar
Gör så här
Smasha och skär citrongräset i 5 cm bitar.
Finhacka ingefäran.
Skär rödlöken i ”båtar”.
Lägg citrongräs, ingefära, lagerblad, socker, five spice, fisksås och oxsvansen i en bunke och blanda väl. Låt marinera i 30 minuter.
Hetta upp oljan i tryckkokaren och fräs oxsvansen i omgångar tills den får fin färg. Plocka ur citrongräset och lagerbladet.
Ta upp oxsvansen och sänk värmen. Fräs sedan löken tills den är mjuk och genomskinlig.
Tillsätt tomaterna, lägg på ett lock och låt sjuda i 12 minuter. Rör om då och då. Om vätskan avdunstar för mycket så tillsätt lite mer vatten.
Tillsätt oxsvansen, citrongräset, lagerblad och stjärnanis. Häll på vatten så det täcker, rör runt, låt koka upp och sätt på tryckkokarens lock. Tryckkoka i 45 minuter. Ta sedan av från värmen och låt trycket sjunka av sig själv.
Skär under tiden purjolök, kålrabbi, vitkål och selleri grovt i lika stora bitar.
Dela bok shoy på mitten, skiva salladslöken fint och grovhacka koriandern.
Öppna locket på tryckkokaren, ta upp oxsvansbitarna och plocka bort benen.
Lägg tillbaka köttet i tryckkokaren och tillsätt purjolök, kålrabbi, morot, vitkål och blekselleri. Sätt på locket igen och tryckkoka ytterligare 5 minuter. Släpp ut trycket manuellt.
Öppna locket och lägg ner bok shoy, lägg på locket och låt vila 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Lägg upp i skålar bottnade med nudlar och garnera med salladslök och koriander.