Vietnamesisk oxsvanssoppa

koket.se
Vietnamesisk oxsvanssoppa
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Vietnamesisk oxsvanssoppa

23 ingredienser

1 h 30 m

Den här rätten vid namn ”Bò Kho” är en vietnamesisk oxsvanssoppa i som du tillagar i en tryckkokare.

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 20 g citrongräs
  • 35 g färsk ingefära
  • 150 g rödlök
  • 1 lagerblad
  • 10 g farinsocker
  • 5 g five spice
  • 45 g fisksås
  • 900 g oxsvans, delad i bitar
  • 30 g rapsolja
  • 2 stjärnanis
  • 500 g krossade tomater
  • vatten
  • 1 purjolök
  • 150 g kålrabbi
  • 150 g morot
  • 300 g vitkål
  • 150 g stjälkselleri
  • 80 g bok choy
  • 100 g salladslök
  • färsk koriander
  • salt
  • svartpeppar
  • nudlar

Gör så här

  1. Smasha och skär citrongräset i 5 cm bitar.
  2. Finhacka ingefäran.
  3. Skär rödlöken i ”båtar”.
  4. Lägg citrongräs, ingefära, lagerblad, socker, five spice, fisksås och oxsvansen i en bunke och blanda väl. Låt marinera i 30 minuter.
  5. Hetta upp oljan i tryckkokaren och fräs oxsvansen i omgångar tills den får fin färg. Plocka ur citrongräset och lagerbladet.
  6. Ta upp oxsvansen och sänk värmen. Fräs sedan löken tills den är mjuk och genomskinlig.
  7. Tillsätt tomaterna, lägg på ett lock och låt sjuda i 12 minuter. Rör om då och då. Om vätskan avdunstar för mycket så tillsätt lite mer vatten.
  8. Tillsätt oxsvansen, citrongräset, lagerblad och stjärnanis. Häll på vatten så det täcker, rör runt, låt koka upp och sätt på tryckkokarens lock. Tryckkoka i 45 minuter. Ta sedan av från värmen och låt trycket sjunka av sig själv.
  9. Skär under tiden purjolök, kålrabbi, vitkål och selleri grovt i lika stora bitar.
  10. Dela bok shoy på mitten, skiva salladslöken fint och grovhacka koriandern.
  11. Öppna locket på tryckkokaren, ta upp oxsvansbitarna och plocka bort benen.
  12. Lägg tillbaka köttet i tryckkokaren och tillsätt purjolök, kålrabbi, morot, vitkål och blekselleri. Sätt på locket igen och tryckkoka ytterligare 5 minuter. Släpp ut trycket manuellt.
  13. Öppna locket och lägg ner bok shoy, lägg på locket och låt vila 5 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
  14. Lägg upp i skålar bottnade med nudlar och garnera med salladslök och koriander.