Vietnamesisk nudelbowl med lime-och ingefärsfläsk

NYHET
koket.se
Vietnamesisk nudelbowl med lime-och ingefärsfläsk
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Vietnamesisk nudelbowl med lime-och ingefärsfläsk

18 ingredienser

40 min

En nudelrätt som i Vietnam går under namnet bún chá med risnudlar, fläsk och sötsyrlig dressing med fisksås, socker och lime.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 500 g fläskkarré benfri, i skivor
  • 250 g risnudlar
  • 1-2 hjärtsallad, i munsstora bitar (gemsallad)
  • 0,5 gurka, i tunna skivor
  • 1 kruka färsk koriander
  • 2 krukor färsk mynta
  • 1 dl jordnötter, grovt hackade

Marinad

  • 1 limefrukt, rivet skal + pressad juice
  • 3 msk fisksås
  • 1 msk färsk ingefära, finhackad
  • 4 klyftor vitlök, rivna
  • 1 msk strösocker

Sås nuoc cham

  • 1 dl fisksås
  • 1 dl vatten
  • 4 limefrukter, pressad saft + skal från 2
  • 4 msk strösocker
  • 1-2 chilifrukter, finhackade
  • 2 klyftor vitlök, rivna

Gör så här

  1. Blanda ihop marinaden och lägg i karréskivorna. Låt marinera i minst 20 minuter, gärna över natten i kylen.
  2. Koka nudlar enligt anvisning på förpackningen. Häll av och skölj i iskallt vatten till helt kall. Låt rinna av.
  3. Blanda alla ingredienser till sås nuoc cham.
  4. Grilla eller stek köttet tills det är genomstekt och fått en gyllene färg runtom. Låt vila i 5 minuter och skär sedan i tunna skivor.
  5. Bottna skålar med hjärtsallad, lägg sen i nudlar och toppa med gurka, skivat kött och örter. Ringla över den goda dressingen och strö jordnötter över. Njut!