Vetekrans med mandeltosca

Vetekrans med mandeltosca
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Vetekrans med mandeltosca

40

6 steg att laga

19 ingredienser

Lyxig bullkrans fylld med mandelmassa och kanel, toppad med mandeltosca.

Ingredienser

portioner2 kransar

Vetedeg

  • 25 g färsk jäst för söta degar [0,5 förp]
  • 250 g standardmjölk [2,5 dl]
  • 8 g kardemumma, grovstött [1 msk]
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 5 g finsalt [1 tsk]
  • 570 g stenmalet vetemjöl [9,5 dl]
  • 55 g ägg [1 st]
  • 100 g osaltat smör, rumstempererat

Fyllning

  • 250 g mandelmassa, rumstempererad
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 12 g malen kanel

Tosca

  • 200 g mandelspån
  • 100 g rörsocker
  • 100 g smör
  • 200 g ljus sirap
  • 100 g vispgrädde
  • 1 tsk flingsalt

Till pensling

  • 2 ägg
  • 1 tsk vatten

Gör så här

  1. Vetedeg
    Lös upp jästen i rumstempererad mjölk. Tillsätt resten av ingredienserna )(utom smöret) och knåda på låg hastighet i cirka 15 minuter tills du har en fin och elastisk deg. Tillsätt rumstempererat smör och arbeta in i degen. Har du ingen maskin går det självklart bra att knåda den för hand. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
  2. Fyllning
    Blanda samman mandelmassa, smör och kanel till en slät kräm.
  3. Tosca
    Koka upp grädde, sirap och smör. Tillsätt socker och salt och koka till en ljus karamell.
  4. Häll över i en bunke, rör i mandeln, lägg plastfolie direkt mot ytan och ställ bunken åt sidan.
  5. Utbakning
    Kavla ut degen till en rektangel och stryk över fyllningen. Börja rulla degen uppifrån och ner till en rulle, tajta till emellanåt. Dela rullen på hälften och lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Klipp snitt hela vägen ner med en vass sax med cirka 2 cm mellanrum. Låt jäsa i 1-1,5 h under duk.
  6. Pensla med vispat ägg och häll över toscatoppingen. Baka på 190 grader varmluft i cirka 19-20 minuter. Ös kransarna med toscasmeten som runnit ut på plåten.