Vetedeg till klassiska semlor

koket.se
Vetedeg till klassiska semlor
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Vetedeg till klassiska semlor

10 ingredienser

2 h

Den här enkla vetedegen är en perfekt start för dig som vill baka egna semlor!

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner30 - 35 stycken
  • 50 jäst
  • 4 dl mjölk (3 %)
  • 1 dl grädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk malen kardemumma, nymald
  • 14-15 dl vetemjöl
  • 150 smör, rumsvarmt
  • ev 1 ägg, uppvispat

Gör så här

  1. Lägg jästen i en skål.
  2. Värm mjölken och grädden till 37 grader. Lös upp jästen med gräddmjölken.
  3. Tillsätt strösocker, ägg, salt och nymald kardemumma.
  4. Arbeta ner 12 dl av vetemjölet. Arbeta degen i ca 2 minuter med hjälp av en köksassistent eller elvisp med degkrokar.
  5. Klicka i smöret och tillsätt ytterligare 2–3 dl vetemjöl. Arbeta degen i ytterligare 7–10 minuter på medelhastighet.
  6. Plasta skålen samt lägg över en handduk och låt jäsa i 45 minuter i rumstemperatur.
  7. Forma degen till släta bullar. Mini: 30 gram. Mellan: 50 gram. Stora: 70 gram.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
  9. Sätt ugnen på 210 grader varmluft.
  10. Välj om du vill pensla bullarna eller inte innan gräddning. Om du penslar bullarna med uppvispat ägg får du glansiga semlor och utesluter du ägget så får du en mer matt finish. Det är en smaksak.
  11. Grädda bullarna mitt i ugnen, tid beror på vilken storlek du gör. Mellanstora tar ca 5–10 minuter, innertemperatur ska vara 96 grader.
  12. Låt svalna på galler och under bakduk.