Värm ugnen till 200 °. Blanda majonnäs, senap, citronsaft och kajennpeppar och krydda med salt och peppar. Ställ svalt.
Ta av fötterna på portabellasvamparna och lägg hattarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla hattarna på båda sidor med olivolja och krydda ordentligt med salt och peppar. Rosta svampen i ca 15 minuter, tills de är mjuka och fått fin färg. Låt dem svalna och skiva dem sedan tunt.
Rosta brödskivorna lätt på båda sidor. Skiva gurkan tunt på snedden. Dela avokadon, ta ut kärnan och skiva fruktköttet. Lägg upp fyra brödskivor och bre dem med majonnäsen. Fördela skivad avokado och strö över riven ost. Bre fyra nya brödskivor med majonnäs på båda sidor och placera dem på sandwicharna. Toppa med rucola, gurka, skivad portabella och groddar. Lägg på den sista skivan bröd på var och en, tryck till lätt och servera.