Vegansk sichuan hot pot

sichuan hot pot
Foto: Gustav Johansson
Gustav Johansson porträtt
Gustav Johansson porträtt

Vegansk sichuan hot pot

38 ingredienser

1 h

En magisk "fondue"gryta med smak av sichuan - väldigt vanlig i det kinesiska köket. Denna rätt bjuder Gustav med tofu, nudlar, broccoli och morot. Men självklart kan du addera just dina favoriter till grytan!

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 1 dl kokosolja (neutral)
  • 2 msk sesamolja
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 2 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 8 hela nejlikor
  • 1 msk sichuanpeppar
  • 6-10 torkad chilifrukt
  • 1 tsk chilipulver (gärna koreanskt)
  • 4 vitlökar
  • 4 cm färsk ingefära
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 150 g champinjoner (eller shiitake)
  • 100 g fast tofu (eller fejkon)
  • 0,5 dl Tabasco® Sriracha (ger umami och hetta)
  • 0,5 dl Kikkoman Ponzu Lemon (ger syra, sötma och umami)
  • 2 msk Lao Gan Ma (ger hetta och karaktäristisk smak)
  • 2 msk Black Bean Garlic Sauce (ger sälta och umami)
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1,5 l vatten

Dippsås

  • 3 msk sesamolja
  • 4 msk Kikkoman Ponzu Lemon
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 vitlök

Förslag på tillbehör/grönsaker (välj dina favoriter, ca 10-20 g per råvara)

  • fast tofu
  • tofu (rökt)
  • korv (vegetarisk)
  • champinjoner
  • shiitakesvamp
  • ostronskivling
  • broccoli
  • blomkål
  • brysselkål
  • purjolök
  • vitkål
  • pak choi
  • färsk spenat
  • aubergine
  • risnudlar

Gör så här

  1. Börja med att hetta upp en djup gryta med sesamolja och kokosoljan. Lägg ner de hela kryddorna och den torkade chilin och låt kryddorna ge smak åt oljan i några minuter på medel/låg värme. Du vill inte bränna kryddorna, så håll lite koll!
  2. Skala under tiden löken, moroten, vitlöken och ingefäran och skär i grova bitar. Tärna den rökta tofun eller fejkonet (beroende på vad du använder) och skär svampen i grova bitar. Lägg ner grönsakerna tillsammans med fejkonet och svampen i den smaksatta kokosoljan och fräs tills grönsakerna mjuknat och börjat ta lite färg.
  3. Om du använder Lao Gan Ma och Black Bean Garlic Sauce så kan du ha i det nu och fräsa med någon minut.
  4. Häll därefter i vattnet, Tabascon, ponzun och grönsaksfonden och låt koka i ca 1 timme. Ju längre desto bättre, men minst 45 minuter.
  5. Smaka därefter av med ev. mer ponzu för sälta och syra och tabasco för hetta.
  6. Låt grönsakerna och kryddorna ligga kvar i grytan, det kommer bara bli godare ju längre allt får koka. Både morötterna och svampen är supergoda att äta direkt ur grytan!

Dipsås

  1. Hacka koriandern fint och riv vitlöken.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till en sås och låt stå 10 minuter innan servering för att låta smakerna blandas.

Grönsaker, protein och nudlar

  1. Hacka, skär eller lägg upp alla grönsaker, protein och nudlar du valt i olika skålar. Se till att de är stora nog att kunna ätas som munsbitar och för att hitta i grytan när de fått koka med en stund.
  2. När det är dags att äta så lägger du ner det du vill äta i grytan och låter det koka i 2-3 minuter, sedan fiskar du upp det med ätpinnar och lägger det i din tallrik och äter lite allt eftersom. Precis som en fondue!