• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Färsspett i salladsblad med asiatisk sås

11 röster
40 min
4
Vegetariska färsspett i salladsblad med asiatisk sås
40 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 400 g vegofärs, formbar (tinad)
  • 2 msk umamikrydda
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk sesamolja
  • 2 tsk honung
  • 2 salladslökar
  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk misopasta
  • 1 gurka (stor)
  • 1 knippe gräslök, finskuren
  • 0,5-1 tsk chiliflakes, koreanska
  • 1 tsk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger, eller risvinäger
  • 1 huvudsallad
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 port jasminris
  • sesamfrön, rostade

Gör så här

  1. Blötlägg träspett.
  2. Hacka salladslök och riv vitlök.
  3. Blanda färsen med umamikrydda, vitlök, salladslök, honung, sesamolja och salt.
  4. Forma färsen till järpar och trä upp på dubbla träspett. Låt stå medan du gör resten.
  5. Vispa ihop miso med majonnäs. Hacka gräslök grovt.
  6. Skiva gurkan tunt (gärna på mandolin), salta och låt det stå i 5 minuter.
  7. Blanda sedan med chili flakes, soja, sesamolja och gräslök.
  8. Grilla spetten tills de fått fin färg runtom.
  9. Servera spetten i salladsblad med ris, misomajonnäs och gurksallad. Toppa med rostade sesamfrön.
  10. Glöm inte att matsortera skal från vitlök för en mer hållbar matlagning, och njut av dina goda grillspett. /Köket-redaktionen
23 maj 2020