Vegetariska empanadas med lökfyllning

NYHET
Vegetariska empanadas med lökfyllning
Foto: Emma Johansson

Vegetariska empanadas med lökfyllning

8 ingredienser

30 m

Den här fyllningen med lök blir så saftig och god! Här finns receptet på degen >>

Ingredienser

portioner empanadas
  • 8 empanadasdegplattor
  • ev 1 äggula (till pensling)

Lökfyllning

  • 2 msk matolja
  • 4 gula lökar, finstrimlade
  • ca 0,5 krm salt
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 100 g ost, finriven (smältost t.ex. raclette, port salut)

Gör så här

  1. Värm oljan i en kastrull och tillsätt lök, salt och kryddor. Stek tills löken är helt tillagad utan att bli bränd. Låt svalna.
  2. Blanda löken med osten i en bunke.
  3. Kavla ut varje degplatta till en tjocklek på cirka 5 mm. Lägg 2–3 msk valfri fyllning på en degplatta.
  4. Doppa ett finger i vatten och dra längs kanten på halva plattan, förslut till en fylld halvmåne. Tryck ihop halvmånens två ytterkanter till en ring.
  5. Fritera i 200-gradig olja ca 5 minuter tills knytena är gyllenbruna och frasiga.
  6. Eller tillaga dem i ugnen. Lägg empanadas på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och tillaga sen i ugnen på 200 grader i ca 15–20 minuter tills knytena är gyllenbruna och frasiga.
  7. Du kan även tillaga dem på grillen. Om du ska grilla dina empanadas så gör degen lite tjockare, ca 5 mm. Grilla på galler cirka 20 cm över glöd med medellåg värme ca 5–10 minuter på varje sida.