100 g ost, finriven (smältost t.ex. raclette, port salut)
Gör så här
Värm oljan i en kastrull och tillsätt lök, salt och kryddor. Stek tills löken är helt tillagad utan att bli bränd. Låt svalna.
Blanda löken med osten i en bunke.
Kavla ut varje degplatta till en tjocklek på cirka 5 mm. Lägg 2–3 msk valfri fyllning på en degplatta.
Doppa ett finger i vatten och dra längs kanten på halva plattan, förslut till en fylld halvmåne. Tryck ihop halvmånens två ytterkanter till en ring.
Fritera i 200-gradig olja ca 5 minuter tills knytena är gyllenbruna och frasiga.
Eller tillaga dem i ugnen. Lägg empanadas på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och tillaga sen i ugnen på 200 grader i ca 15–20 minuter tills knytena är gyllenbruna och frasiga.
Du kan även tillaga dem på grillen. Om du ska grilla dina empanadas så gör degen lite tjockare, ca 5 mm. Grilla på galler cirka 20 cm över glöd med medellåg värme ca 5–10 minuter på varje sida.