Deg till empanadas

Foto: Emma Johansson
Deg till empanadas
5 ingredienser
20 m
Har du gjort egna empanadas tidigare? Med den här degen kommer det både gå enkelt och bli riktigt gott! Traditionellt friteras empanadas i talg (kofett) men det funkar även bra i vanlig frityrolja, eller med hälften olja och hälften talg. Om du inte är en van grillare är det bäst att undvika att fritera på grill och istället använda spisen. Eller tillaga empanadan i ugn på 180–200 grader i cirka 15 minuter, vänd på dem efter halva tiden.
Ingredienser
- 5,5 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 4 msk matolja
- 1,5 dl vatten
- 1 ägg
Gör så här
- Häll mjölet i en stor bunke. Gör en grop mitt i mjölet och häll i salt, olja, vatten och ägg.
- Blanda ihop degen med händerna och knåda kort till en slät och jämn deg. Det är viktigt att degen får bra konsistens efter att den blandats och knådats ihop, du ska inte tillsätta mer mjöl vid utbakning eller vikning.
- Låt degen vila i bunken under en bakhandduk i 30 minuter i rumstemperatur.
- Dela degen i tre lika stora delar och kavla ut en bit i taget till en stor rundel, cirka 3 mm tjock. Stansa ut rundlar så tajt som möjligt. Återanvänd deg som blir över från varje stansning tills degen är slut.
- Gör empanadas med valfri fyllning. Jag rekommenderar att du gör dem direkt efter varje stansning.