Bolognese på gula ärtor

Bolognese på gula ärtor
Foto: Tv4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Bolognese på gula ärtor

17 ingredienser

20 m

”En köttfärs som du gör med gula ärtor istället för att göra vegobolognese på något dyrt substitut, supercheap.” /Markiz Tainton

Ingredienser

portioner
  • 4 dl gula ärtor, torkade
  • 2 lökar, gula
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 msk pesto
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 4 morötter
  • 4 msk basilika (eller persilja)
  • 1 tsk harissa
  • pasta
  • salt
  • peppar
  • olja (att steka i)
  • 2 dl parmesanost

Gör så här

  1. Blötlägg gula ärtor i ca 12 timmar.
  2. Hacka gul lök och vitlök fint. Hetta upp en stekpanna och stek löken i olja på medelvärme tills den blir mjuk.
  3. Häll i paprikapulver och pesto och låt steka med.
  4. Mixa de blötlagda gula ärtorna fint så att det blir som en färs. Lägg dem i stekpannan och stek i ca 5 minuter, rör om regelbundet då de lätt bränner vid.
  5. Lägg i tomatpuré och slå över krossade tomater och vatten. Smula över buljongen och låt puttra på medelvärme.
  6. Skala och riv morötterna. Lägg dem i såsen när den puttrat ca 10 minuter. Tillsätt även kryddorna. Vill du ha i harissa så lägg i dem nu.
  7. Koka pastan undertiden.
  8. Smaka av rätten med salt och peppar. Servera med pastan och parmesanost.