Vegetarisk moussaka

POPULÄRT
Vegetarisk moussaka
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Vegetarisk moussaka

17 ingredienser

1 h 30 min

En riktigt comfort food-rätt som tar lite tid att laga men som verkligen ger utdelning i såväl smaker som att den blir perfekt att lägga i morgondagens matlåda. Passar också fint att göra som dubbel sats och frysa in i bitar.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

Håll skärmen tänd
4 - 6 portioner
  • 4 aubergine
  • salt
  • 800 g fast potatis
  • 3 msk olivolja (till potatisen)
  • 4 msk olivolja (till auberginen)
  • 500 g formbar vegofärs
  • 1 gul lök (stor)
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 förp krossade tomater (á 400 g)
  • 2 msk torkad oregano

Bechamel

  • 4 msk olivolja
  • 4 msk vetemjöl
  • 7-8 dl mjölk
  • 100 g Grana Padano
  • 1 dl pankoströbröd
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skiva potatis som till en potatisgratäng. Blanda med olivolja och salt, bred ut på en plåt och rosta i ugnen.
  3. Skiva aubergine. Blanda med olivolja och salt, bred ut på en plåt och rosta i ugnen.
  4. Låt rosta i ugnen tills de fått fin färg, ca 30 minuter.
  5. Skala och finhacka lök och vitlök.
  6. Stek vegofärs gyllene i olja, häll i lök och vitlök och stek gyllene. Salta. Häll på tomat och oregano.
  7. Låt koka utan lock i ca 20 minuter. Rör om då och då.
  8. Värm oljan till bechamlen i en kastrull. Tillsätt mjöl och stek i 3 minuter. Häll på mjölken då och då och låt koka ihop till en krämig och tjock sås. Salta.
  9. Riv osten.
  10. Lägg panko i botten av en ugnsform. Toppa med den rostade potatisen i ett lager. Strö över lite riven ost.
  11. Toppa med hälften av auberginen. Strö på lite mer ost. Häll på vegofärsen och toppa med de sista aubergineskivorna. Lägg resterande ost i bechamelsåsen och häll den på allt i formen.
  12. Sänk till 200 grader på ugnen och ställ in moussakan. Baka i ugnen ca 45 minuter tills allt är gyllene. Låt den svalna i minst 30 minuter innan servering.