Vegetarisk moussaka

POPULÄRT
koket.se
Vegetarisk moussaka
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Vegetarisk moussaka

17 ingredienser

1 h 30 min

En riktigt comfort food-rätt som tar lite tid att laga men som verkligen ger utdelning i såväl smaker som att den blir perfekt att lägga i morgondagens matlåda. Passar också fint att göra som dubbel sats och frysa in i bitar.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 4 aubergines
  • salt
  • 800 g fast potatis
  • 3 msk olivolja (till potatisen)
  • 4 msk olivolja (till auberginen)
  • 500 g formbar vegofärs
  • 1 gul lök (stor)
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 förp krossade tomater (á 400 g)
  • 2 msk torkad oregano

Bechamel

  • 4 msk olivolja
  • 4 msk vetemjöl
  • 7-8 dl mjölk
  • 100 g Grana Padano
  • 1 dl pankoströbröd
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skiva potatis som till en potatisgratäng. Blanda med olivolja och salt, bred ut på en plåt och rosta i ugnen.
  3. Skiva aubergine. Blanda med olivolja och salt, bred ut på en plåt och rosta i ugnen.
  4. Låt rosta i ugnen tills de fått fin färg, ca 30 minuter.
  5. Skala och finhacka lök och vitlök.
  6. Stek vegofärs gyllene i olja, häll i lök och vitlök och stek gyllene. Salta. Häll på tomat och oregano.
  7. Låt koka utan lock i ca 20 minuter. Rör om då och då.
  8. Värm oljan till bechamlen i en kastrull. Tillsätt mjöl och stek i 3 minuter. Häll på mjölken då och då och låt koka ihop till en krämig och tjock sås. Salta.
  9. Riv osten.
  10. Lägg panko i botten av en ugnsform. Toppa med den rostade potatisen i ett lager. Strö över lite riven ost.
  11. Toppa med hälften av auberginen. Strö på lite mer ost. Häll på vegofärsen och toppa med de sista aubergineskivorna. Lägg resterande ost i bechamelsåsen och häll den på allt i formen.
  12. Sänk till 200 grader på ugnen och ställ in moussakan. Baka i ugnen ca 45 minuter tills allt är gyllene. Låt den svalna i minst 30 minuter innan servering.