Vegetarisk mapo tofu

27 röster
45 m
vegetarisk mapo tofu
Foto: TV4

En omåttligt populär rätt i Kina, perfekt vegetarisk vardagsmiddag. 

Svart bönsås och Ma Po-sås kan du hitta i välsorterade livsmedelsbutiker. Ma Po-såsen går att ersätta med sambal oelek. 

Visa mer
45 m

Du behöver

  • 800 g tofu fast
  • 300 g ostronskivling
  • 4 salladslökar, tunt skivade, vita och gröna delar separerade
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 5 cm ingefära, finhackad
  • 1 tsk chiliflakes
  • 3 tsk sichuanpeppar, nymortlad
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk svart bönsås
  • 2 msk ma po-sås (eller 1 msk sambal oelek)
  • 2 msk sake (eller torrt vitt vin)
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk japansk soja
  • 4 dl vatten
  • 2 msk majsstärkelse
  • olja neutral, att steka i
  • 4 port ris, nykokt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Riv ostronskivling i tunna strimlor. Fräs på hög värme i generöst med olja till svampen fått lite färg.
  2. Finhacka vitlök och ingefära och mortla sichuanpepparen. Tillsätt det vitlök, ingefära, chiliflakes och 2 tsk av sichuanpepparn och låt fräsa med svampen i 1 minut.
  3. Skiva upp salladslöken och separera det vita från det gröna, tillsätt det vita från salladslökarna i stekpannan och låt fräs med en stund.
  4. Tillsätt sesamolja, svart bönsås, sambal oelek, saké, strösocker samt soja. Låt det hela fräsa några minuter.
  5. Skär tofun i kuber.
  6. Tillsätt vatten i pannan, rör runt och lägg försiktigt i tofun som får puttra utan lock och dra till sig smak i ca 8 minuter.
  7. Blanda 2 msk majsstärkelse med 2 msk vatten. Häll på majstärkelsevattnet och låt det hela få ett uppkok så såsen blir lite tjock.
  8. Strö på det gröna från salladslöken och resterade 1 tsk sichuanpeppar.
  9. Servera i skålar med ångade varmt nykokt ris.

Laddar fler recept...