Vegetarisk Fatteh

24 röster
30 m
Vegetarisk Fatteh
30 m

Du behöver

  • 4 pitabröd
  • rapsolja, till fritering

yoghurtsås

  • 6 dl yoghurt
  • 3 msk ev tahini
  • 1-2 klyfta vitlök, pressade
  • 0,5 citron
  • salt

kikärtor

  • 500 g färdigkokta kikärtor
  • 4 dl vatten (gärna kikärtornas kokvatten)
  • 1 citron
  • 1 tsk malen spiskummin
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • 15 g smör
  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl pinjenötter
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 1 tsk paprikapulver (eller chilipulver)
  • 1 kruka persilja, finhackad
  • 1 granatäpple

Gör så här

  1. Bröd
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär brödet i tärningar och rosta det i ugnen till de fått fin färg, cirka 4-10 min, håll koll så det inte bränns vid!
  3. Yoghurtsås
    Blanda alla ingredienser till yoghurtsåsen i en bunke och vispa den slät, ställ såsen åt sidan.
  4. Kikärtor
    Lägg kikärtorna i en kastrull tillsammans med vätskan de kom i, tillsätt spiskummin, citronsaft, salt och peppar.
  5. Värm upp kikärtorna och alla kryddor, mosa dem lite lätt, med en sked samtidigt som de värms upp. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vätska om de känns för torra.
  6. Värm upp smöret med oljan. Fräs pinjenötterna tills de blir gyllene.
  7. Garnering
    Fördela pitabröden på ett fat, lägg över varma kikärtor med sitt spad, ringla över yoghurtsåsen. Avsluta med pinjenötter tillsammans med allt smör, garnera med kanel, paprikapulver och persilja.
  8. Det är även väldigt gott att garnera med granatäppelkärnor. Servera genast!
5 januari 2019