Vegetarisk carbonara

28 röster
20 min
4

Paolos vegovariant på pasta carbonara. För en extra krämig carbonara, servera en äggula i sitt skal för att blanda i vid servering.

Tips! Ricotta salata är en hårdost med nötig smak som görs av den mjuka italienska färskosten ricotta. Den går bra att ersätta med halloumi.

Visa mer
20 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 400 g spaghetti, gärna färsk
  • 2 ägg
  • 2 äggulor (ev extra äggulor till serveringen)
  • 4 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 gul lök, finskuren
  • 0,75 dl grovriven ricotta salata eller halloumi
  • 0,75 dl färskriven parmesanost
  • 1 kruka bladpersilja, finhackad
  • salt
  • grovmalen svartpeppar

Gör så här

  1. Koka upp lättsaltat vatten under lock i en kastrull. När vattnet kokat upp lägg genast ner pastan och koka den ”al dente” enligt anvisning på förpackningen. Låt pastan rinna av i ett durkslag. Spara lite pastavatten för att späda med.
  2. Under tiden som pastan kokar, vispa ihop de hela äggen med salt och peppar.
  3. Häll olivolja i en kastrull som rymmer hela maträtten. Fräs vitlök och lök tills de mjuknat utan att ta färg. Häll över pastan i kastrullen, ställ åt sidan och låt svalna något.
  4. Rör sedan ner äggsmeten i kastrullen och tillsätt hälften av de båda ostsorterna, smaka av med salt och peppar. Rör om, men se till att äggsmeten inte stelnar helt utan fortfarande är mycket krämig.
  5. Späd ev med lite pastavatten. Blanda i resten av osten.
  6. Mal över svartpeppar vid serveringen. Servera ev med en extra äggula per portion vid servering.
17 november 2018

Laddar fler recept